Joia neagra a Ucrainei portocalii
0Ieri, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a demis guvernul condus de Iulia Timosenko si la insarcinat cu formarea unui nou guvern pe Iuri Ehanurov, in varsta de 57 de ani, seful administratiei
Ieri, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a demis guvernul condus de Iulia Timosenko si la insarcinat cu formarea unui nou guvern pe Iuri Ehanurov, in varsta de 57 de ani, seful administratiei regionale Dnepropetrovsk. Odata cu aceasta, Iuscenko la demis si pe Petr Porosenko, secretarul Consiliului Securitatii Nationale. Viktor Iuscenko sia motivat decizia prin "lipsa spiritului de echipa" in cadrul fostului executiv, precum si prin perpetuarea conflictelor intre organele puterii. In paralel cu destituirea Executivului a intervenit si demisia sefului serviciilor de securitate (SBU), Olexandr Turcikov, un aliat al Iuliei Timosenko, motivand ca demiterea guvernului pune in pericol securitatea nationala a Ucrainei.
De ce a demis IuScenko guvernul
Presedintele sia exprimat nemultumirea in legatura cu faptul ca in cele opt luni de activitate "fata puterii nu sa schimbat", ca urmare a neintelegerii importantei intereselor de stat si a muncii in slujba cetateanului. Seful statului a declarat, totodata, ca ceea ce se intampla acum in Ucraina nu reprezinta o criza politica, ci "o criza a unor persoane politice". A exprimat, de asemenea, dorinta ca toti membrii echipei sale "sasi schimbe atitudinea si sa refaca unitatea" si nu a exclus posibilitatea de a colabora in viitor cu Iulia Timosenko si cu Petr Porosenko, daca cei doi politicieni vor dovedi capacitatea de "a lucra intro singura echipa si fara intrigi particulare".
Conflict cu final previzibil
O asemenea evolutie a situatiei in Ucraina era de asteptat dupa semnalarea, in ultima vreme, a unor tensiuni in cadrul tandemului IuscenkoTimosenko, artizanii faimoasei "revolutii portocalii". Dezvaluirile publice recente ale fostului sef al administratiei prezidentiale, Oleksandr Zincenko, nevoit sasi dea demisia, au agravat si mai mult situatia. Acesta a acuzat coruptia din jurul presedintelui Iuscenko, facandul vinovat principal pe Petr Porosenko. Cu o zi inainte, primulministru, Iulia Timosenko, declarase, inaintea inceperii sedintei de guvern, ca nu exclude demisia Executivului. Fostul premier lea spus membrilor cabinetului sau ca acestia au dovedit capacitatea de a lucra in echipa, fiind cel mai eficient guvern din istoria Ucrainei. La foarte putin timp, vicepremierul Nikolai Tomenko a declarat ca, daca presedintele Iuscenko ar fi cunoscut situatia reala din tara, ar fi reactionat altfel la ceea ce se intampla in anturajul sau. "Prea mult timp a fost in opozitie, pentru a trece sub tacere greselile si coruptia noii puteri" a declarat fostul vicepremier, care a fost de parere ca in Ucraina au functionat doua guverne cel condus de Iulia Timosenko si cel condus de Porosenko.
Rusia se bucura
Reactia Rusiei la evolutiile din Ucraina nu sa lasat mult asteptata. Dmitrii Rogozin, copresedintele fractiei parlamentare "Rodina", a caracterizat demisia guvernului Timosenko drept "o veste buna", exprimandusi convingerea ca premierul in exercitiu va fi capabil sa stabilizeze situatia din tara si raporturile rusoucrainene. La randul sau, vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Baburin, a declarat ca "greselile strategice" in chestiunea relatiilor economice dintre Rusia si Ucraina nu puteau sa nu se reflecte asupra puterii executive din aceasta tara. Parlamentarul rus a fost de parere ca demisia guvernului va fi folosita de Timosenko pentru intarirea pozitiilor sale la apropiatele alegeri parlamentare.
Se pregateSte o noua "revoluTie portocalie"?
Vicepremierul Nikolai Tomenko, care si-a prezentat ieri demisia, a declarat ca este pe cale de a pregati o noua "revolutie portocalie". "Ma voi ocupa de a doua etapa a revolutiei portocalii", a afirmat Tomenko, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit RIA Novosti. Noua revolutie va servi intereselor ucrainenilor, si nu oligarhilor, a adaugat demisionarul ucrainean.
Iuri Ehanurov, din guvernator, premier interimar
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, l-a numit pe Iuri Ehanurov, actualul guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, in functia de prim-ministru interimar, dupa ce a demis guvernul condus de Iulia Timosenko. Ehanurov s-a nascut in 1948, la Iakutk, tatal fiind buriat si mama ucraineanca. in 1960 s-a mutat la Kiev, unde si-a desavarsit studiile. A absolvit Institutul de Arhitectura din Kiev si Academia Nationala Economica din Kiev, unde a activat, o perioada, ca profesor de economie. Dupa o avansare rapida in functii de conducere in industria constructiilor din Ucraina, precum si in domeniul economiei, si-a facut transferul cu succes in lumea politicii. in 1993 a fost numit ministru adjunct al economiei, pentru ca, un an mai tarziu, sa fie presedintele Fundatiei pentru Gestionarea Fondurilor Nationale. A ocupat mai multe portofolii in timpul administratiei Kucima.