Guvernul a decis să majoreze impozitul pentru autovehicule şi pentru cei care deţin mai multe proprietăţi / Vezi principalele măsuri aplicate de la 1 iulie
0Şedinţa în care membrii Cabinetului Boc s-au întâlnit pentru a discuta despre restructurarea administraţiilor locale, s-a încheiat, după nouă ore de dezbateri. Guvernul a decis să dubleze impozitul pentru autovehicule şi pentru cei care deţin mai multe proprietăţi.
Guvernul a decis concedierea a aproximativ 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care mai mult de jumătate, respectiv circa 38.000 persoane vor fi concediate din administraţia locală, iar restul din ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii.
De asemenea, impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi va fi dublat comparativ cu valorile actuale, a anunţat premierul Emil Boc. El a oferit şi un exemplu, pentru un Audi A6, pentru care impozitul va creşte de la 468 lei la 936 lei.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat că impozitul majorat pentru maşini va fi aplicat începând cu al doilea semestru al acestui an, fără ca măsura să aibă un termen limită de valabilitate.
Potrivit ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care a fost introdus impozitul suplimentar pe maşini, pentru motorete, scutere, motociclete și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm taxa a crescut de la 7 lei la 8 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv impozitul a urcat de la 15 lei la 18 lei/200 cmc.
Membrii Cabinetului Boc au discutat şi despre taxa pe locuinţe, fiind aprobată majorarea impozitului pe clădiri pentru cei care deţin mai multe proprietăţi. Aceştia vor plăti un impozit suplimentar, în perioada 1 iulie - 31 decembrie, cu până la 300% mai mare. Banii vor merge la bugetele locale.
Prin urmare, impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, a explicat premierul Emil Boc.
Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferențelor de impozit rezultate este 31 decembrie 2010. Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate pentru diferențele rezultate beneficiază de bonificația stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat săptămâna trecută de Guvern, prevedea că persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate. Guvernul a decis însă, luni, să elimine din actul normativ această prevedere şi a anunţat că impozitul perceput persoanelor care deţin în proprietate mai multe clădiri va fi majorat în şedinţa de guvern de miercuri, 30 iunie şi va intra în vigoare la 1 iulie.
Impozitul majorat pe locuinţe va fi perceput tuturor persoanelor care deţin mai multe case, nu doar celor care nu au închiriat imobilul, conform excepţiei permise până în prezent de Codul Fiscal.
Executivul a decis ca de la 1 iulie să pună impozite pe:
- tichetele de masă cadou, creşă şi de vacanţă
- plăţile compensatorii
- veniturile din jocuri de noroc sunt impozitate cu o cotă de 25%
- drepturile de proprietate intelectuală
- toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare sunt impozitate cu 16%
Alte măsuri de reducere a cheltuielilor şi scumpiri ale produselor vor avea loc de la 1 iulie:
- salariile bugetarilor sunt reduse cu 25%
- pensiile speciale sunt recalculate
- indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost redusă cu 15%
- alimentele se vor scumpi cu cel puţin 5% după majorarea TVA la 24%
- medicamentele vor fi mai scumpe de la 1 iulie
- ţigările şi benzina se scumpesc şi ele