Gorjenii vor avea depozit ecologic pentru deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Groapa de gunoi va fi inaugurată în octombrie 2008

Unul dintre cele mai moderne depozite ecologice din ţară va funcţiona în municipiul Târgu Jiu. Investiţia se ridică la peste 16 milioane de euro.

Lucrările la noul depozit ecologic din Târgu Jiu au început la sfârşitul lunii martie a acestui an, iar finalizarea primei celule este programată pentru începutul lunii octombrie, aşa încât una dintre cele mai moderne gropi ecologice de gunoi din România va funcţiona începând din această toamnă.

„Noua groapă de gunoi a municipiului Târgu Jiu este amplasată pe Dealul Calului din zona Bârseşti. Depozitul ecologic are o suprafaţă de 20 de hectare şi va avea opt celule a câte 2,5 hectare fiecare.

Terenul a fost concesionat pe o durată de 20 de ani firmei din Austria care se ocupă de construcţia primei celule şi a celor următoare.  Altă firmă se va ocupa de selectarea şi transportul gunoiului“, a declarat Marius Ionescu, director tehnic în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Pentru depozitul ecologic vor fi angajate 20 de persoane, în mod special ca deservenţi de utilaje, dar şi ca lucrători pentru sortarea şi procesarea deşeurilor.

Staţie de tratare a apei reziduale

În curând, la Bârseşti va fi construită şi o staţie de tratare a apei reziduale rezultate din gunoiul menajer şi din apa de ploaie.

„La începutul lunii octombrie va fi inaugurată prima celulă a depozitului. Apoi va fi construită şi o staţie de tratare a apei reziduale, aceasta va fi o investiţie separată. Pe parcurs va fi realizată o staţie de sortare, care va fi gata mai târziu. 

Ne-ar fi de ajutor dacă cetăţenii vor înţelege că este foarte important să sorteze gunoiul, asociaţiile de locatari ne-ar putea ajuta în această problemă“, a adăugat Marius Ionescu.  O celulă a depozitului va fi funcţională trei ani de zile, iar din al doilea an de funcţionare vor începe lucrările la cea de-a doua celulă. Vreme de 20 de ani, gorjenii îşi vor depozita deşeurile aici, la Bârseşti.

„Este un lucru extrem de bun pentru tot judeţul, căci şi locuitorii din împrejurimi vor beneficia de acest depozit ecologic“, a mai spus Marius Ionescu.

În acelaşi timp, vechea groapă de gunoi va fi închisă, în acest scop fiind alocaţi 200.000 de euro. „Va rămâne doar o amintire mai puţin plăcută. Suprafaţa de teren de acolo, din zona Jieţelor, va fi acoperită cu agregate şi vegetaţia va lua locul deşeurilor de azi”, a mai spus Ionescu.
 
20 hectare reprezintă suprafaţa pe care este construit depozitul.

image

Ne-ar fi de ajutor dacă cetăţenii vor înţelege că este foarte important să sorteze gunoiul, asociaţiile de locatari ne-ar putea ajuta în această problemă

image



Marius Ionescu, director tehnic Primăria Târgu Jiu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite