Formula 3, eşec cu premeditare
0Cu o investiţie de şase milioane de euro pentru amenajarea pistei, organizatorii au pierdut, în primul an de competiţie la Bucureşti, peste trei milioane de euro Doar un sfert din bilete
Cu o investiţie de şase milioane de euro pentru amenajarea pistei, organizatorii au pierdut, în primul an de competiţie la Bucureşti, peste trei milioane de euro
Doar un sfert din bilete vândute, tribune aproape goale şi un maidanez pe pista încinsă de Lamborghini. Cursa automobilistică a anului în România le-a adus bucureştenilor un trafic infernal în centrul oraşului, dar şi o demonstraţie de bolizi cum n-a mai văzut Micul Paris.
Anunţat cu surle şi trâmbiţe, marele eveniment automobilistic al Capitalei, Bucharest Ring, care s-a încheiat ieri, a reuşit doar să facă un prim pas în educarea publicului românesc pentru competiţii auto de amploare. "A fost un succes, având în vedere că nu s-a aşteptat nimeni la un asalt de spectatori sau la un profit chiar din primul an", precizează purtătorul de cuvânt al organizatorilor din Germania, Berti Panaiot. Cert este că bucureştenii nu vor uita prea repede de Bucharest Ring, având în vedere cât au pătimit în trafic în zona Palatului Parlamentului, din cauza amenajării pistei de Formula 3.
Acces liber în ultima zi
Bucureştenii care au avut ieri curajul să înfrunte ploaia şi, inspiraţi, să dea târcoale pistei, au avut parte de o surpriză plăcută. Fără să anunţe în prealabil, organizatorii au lăsat accesul liber la două dintre intrări, cea dinspre hotelul Mariott şi cea dinspre Izvor. "A fost vorba despre o strategie de marketing, care a avut ca scop promovarea evenimentului, a curselor", explică Panaiot. El a adăugat că lipsa spectatorilor nu a fost cauzată de preţul biletelor, cel mai ieftin ajungând la 70 de lei pentru toate cele trei zile de spectacol automobilistic. În comparaţie cu alte evenimente de acelaşi gen în alte ţări, Berti Panaiot susţine că preţul biletelor de la Bucureşti au fost chiar la jumătate. Organizatorii se arată însă răbdători cu publicul românesc şi, conform contractului pe care îl au cu Primăria Municipiului Bucureşti, care arată că circuitul se va organiza zece ani la rând, ei speră că, de la an la an, vor fi mai mulţi spectatori.
Mai bine decât un concert de manele
Totuşi, pasionaţii de acest sport, care au mers la Formula 3 din centrul Capitalei spun că a meritat organizarea "Bucharest Ring". "Sunt foarte încântat de cursă şi cred că s-a meritat să se oprească circulaţia pentru un asemenea concurs decât pentru cine-ştie-ce concert de manele", a spus Răzvan Trişnevschi, pilot în campionatul naţional de raliu. El a adăugat că este o mare ocazie să ai acasă autoturisme dintre cele mai faimoase şi mai puternice din lume, precum Aston Martin, Corvette sau Lamborghini. Prietenul lui, Cosmin, a fost martor la cursa de sâmbătă, când un câine fără stăpân a pătruns în circuit şi, de sub padocuri, a zbughit-o pe pistă. "Bietul animal a fost speriat mai degrabă de cei care încercau să-l prindă pe pistă.
Atunci, maidanezul a luat-o la fugă spre start, chiar când plecau maşinile din poll position", a povestit Cosmin. Purtătorul de cuvânt al Bucharest Ring spune că toată povestea cu maidanezul "a fost o scăpare".
Rezultatele Bucharest Ring
În ultima zi a competiţiei, au avut loc cinci întreceri. A doua manşă a Dacia Logan Cup (30 minute) a fost câştigată de Constantin Răileanu. Cursa a doua din Formula 3 Britanica (30 minute) a fost adjudecată de Sam Bird, iar Andrea Bertolini şi Andrea Piccini au avut cel mai bun timp în cursa FIA GT (120 minute). De asemenea, a mai avut loc manşa a doua din FIA GT3 (60 minute), unde a ieşit învingător echipajul Romain Bera/Stefan van Campenhoudt. Echipajul Bertolini/Picini a câştigat cea mai importantă cursă din campionatul FIA GT. Următoarele etape ale Campionatului FIA GT 2007 se vor desfăşura pe 26 iunie, în Italia, pe 8 iulie în Germania, pe 29 iulie în Belgia, pe 8 septembrie în Italia, pe 23 septembrie în Cehia, iar pe 30 septembrie campionatul se mută în Franţa. Ultima etapă a FIA GT 2007 va avea loc pe 21 octombrie în Belgia.