Constanta: DNA vrea termen mai lung de stocare a convorbirilor
0Legea interceptărilor convorbirilor îngreunează activitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Legea interceptărilor convorbirilor îngreunează activitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deoarece prevede ca înregistrările să fie păstrate pe timp de şase luni – ceea ce pentru anchetatori este insuficient.
La Serviciul Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt în cercetare peste 170 de dosare, o treime fiind înregistrate de la începutul acestui an.
„Adoptarea legii privind interceptarea convorbirilor ne pune munca în dificultate. Termenul de 6 luni în care se păstrează listele cu convorbiri este foarte scurt, iar firmele de telefonie mobilă se prevalează apoi de prevederile legale. Înainte de adoptare reuşeam să găsim convorbiri şi mai vechi de un an, acum nu“, spune şeful DNA Constanţa, procuror Ioana Ţene.
Jumătate dintre dosarele înregistrate în 2009 au fost soluţionate prin scoatere sau neîncepere a urmăririi penale, declinări şi conexări. În momentul de faţă, patru procurori îşi desfăşoară activitatea la DNA Constanţa: Ioana Ţene, Beatrice Şişman, Oana Blendea şi noul-venit Sorin Constantinescu, care a promovat de curând interviul susţinut la Bucureşti. Schema serviciului este completă în momentul de faţă.
Fără soluţii de achitare definitive
„Marea majoritate a cauzelor instrumentate sunt cu fapte de evaziune fiscale şi înşelăciune, cu prejudicii cuprinse între unu şi trei milioane de euro. Sunt în cercetare şi infracţiuni de corupţie, fapte ce au în vedere modul de obţinere şi utilizare a fondurilor europene şi abuzuri în serviciu“, a declarat procurorul Ioana Ţene.
O altă cauză aflată în cercetare are în vedere o fraudă prin achiziţii publice la unităţile sanitare. Practic, au fost achiziţionate cearşafuri şi consumabile de trei milioane de euro.