Cluj: Portret - Ucu Bodiceanu, părintele cinematecii clujene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonator de programe la Casa de Cultură Municipală, Ucu Bodiceanu este şi unul dintre fondatorii Festivalului Internaţional de Chitară „Transilvania”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie

Absolvent de Istorie-Filosofie şi al unui masterat de teologie greco-catolică, Ucu Bodiceanu se ocupă de organizarea a zeci de evenimente la Casa Municipală de Cultură. În cei 15 ani de activitate la Casă, a „păstorit” evenimente care au atras mii de vizitatori. Dintre acestea, cel mai mult ţine la Cinematecă, care a luat fiinţă acum 11 ani.

De circa cinci ani, Cinemateca s-a stabilit în fiecare marţi, de la ora 18.30. „La Cinematecă ţin foarte mult pentru că mă pot adresa tinerilor cinefili cu ceea ce simt eu pentru film. Am spectatori de foarte bună calitate, ce mă bucură foarte mult. Îmi place că vin şi studenţi, de la Politehnică, medicină, de la arte, de peste tot. E un mod de a-ţi face o cultură cinematografică”, spune Ucu Bodiceanu.

Scrie cărţi pentru copii

Ucu Bodiceanu este şi autorul a opt cărţi pentru copii şi a câtorva scenarii de filme. Din mâna lui au ieşit cărţi precum „Povestiri pentru copii şi părinţi”, „Puişorul Puf”, „Albăstriţa”, „Drumul spre casă” sau „Abc-ul circulaţiei”. „În noiembrie anul trecut am scos la editura Roprint a doua ediţie a cărţii «Povestiri pentru copii şi părinţi». Dacă au scos încă o ediţie, înseamnă că s-a vândut bine”, spune Ucu Bodiceanu.

Fiind iubitor de chitară, după un concert de succes organizat împreună cu Constantin Andrei, l-a convins să organizeze un festival. „Pe atunci era doar Festivalul de la Sinaia, al cărui director ne este invitat permanent. La început festivalul a fost naţional şi apoi a devenit internaţional. L-am cooptat în organizare pe prof. Ştefan Trifa, un foarte bun organizator. Am avut invitaţi din lumea întreagă”, povesteşte Ucu Bodiceanu despre Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania. 

A început cu activităţi pentru copii

Printre primele sale activităţi la Casa de Cultură s-au numărat foarte multe activităţi pentru copii. „Au fost spectacole pentru copii, a fost Mihai Constantinescu cu Anastasia Lazariuc, care atunci erau pe val.

Făceam spectacolul „Mini Top Prichindel”. Aveam priză la public, înnebuneam aici, atâţia copii veneau. Dar a fost frumos, chiar mi-a făcut plăcere să mă ocup. Cum scriam şi pentru copii, mi-au fost dragi. Chemam specialişti care-i acompaniau şi ne-am bucurat împreună”, povesteşte clujeanul.

Tot Ucu Bodiceanu se ocupă de organizarea Cinematecii TIFF, care va avea loc şi în acest an, în luna mai. Mai organizează Târgul Micilor Colecţionari, Târgul de Carte Veche sau Festivalul „Clujul de altădată”.


Profil
Născut
La 12 iunie 1953, în Cluj-Napoca

Studii
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Masterat în teologie greco-catolică

Experienţă
Coordonator de programe Casa Municipală de Cultură

Familie
Văduv, un băiat

Ce-i place
„Îmi plac profesioniştii. Chiar în asta constă succesul, că lucrez cu profesionişti. Nu le pot eu face pe toate. Dar îmi iau cei mai buni oameni. Îmi place Cronica Cârcotaşilor, mă uit la ei că mă «răcoresc»”, spune Ucu Bodiceanu.

Ce nu-i place
„Semidocţii. Ţara e condusă de semidocţi, mai nou şi lumea. Nu mai râdem numai de ai noştri, râdem de toţi. Nu-mi place că nu mai sunt promovate valorile, iar televiziunea nu mai are un rol educativ”, spune Ucu Bodiceanu.


Întrebare şi răspuns

Ce pregăteşte Casa de Cultură pentru luna mai ?

Va fi o seară dedicată pentru două filme realizate după acelaşi scenariu: Mere roşii, din 1976, în regia lui Alexandru Tatos, şi Balanţa, din 1992, în regia lui Lucian Pintilie. Mai avem Cinemateca TIFF, din creaţia lui Mircea Săucan vor fi filmele Meandre, Suta de lei şi documentarul Casa de pe Strada Noastră. Va mai fi o expoziţie de reclame din perioada interbelică, foarte spectaculoasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite