Băile Lipova, "Perla Văii Mureşului"
0Staţiunea oferă condiţii de cazare şi campare la standarde occidentale, preţurile fiind accesibile pentru turişti Staţiunea balneo-climaterică Băile Lipova a renăscut precum Pasărea
Staţiunea oferă condiţii de cazare şi campare la standarde occidentale, preţurile fiind accesibile pentru turişti
Staţiunea balneo-climaterică Băile Lipova a renăscut precum Pasărea Phoenix, din propria-i cenuşă, după ce în urmă cu câţiva ani noul patronat a dispus modernizarea sa în totalitate.
Staţiunea este situată într-o zonă colinară în imediata vecinătate a oraşului Lipova, la circa 30 de kilometri de municipiul Arad şi la trei kilometri de centrul oraşului cu acelaşi nume, într-o regiune păduroasă pe valea pârâului Şistarovaţ, la o altitudine de 138 de metri. Izvoarele minerale de aici au fost descoperite de păstori, accidental, în primăvara anului 1818.
În anul următor, s-a început împădurirea locului şi construcţia clădirilor din piatră. În decursul celor peste 150 de ani de existenţă, staţiunea a trecut deseori prin momente grele, însă a fost mai tot timpul vizitată de turişti, datorită cadrului natural şi a ştrandului, dar şi de cei bolnavi pentru tratament în bolile cardiovasculare. Pe timp de vară, turiştii care se încumetă să-şi petreacă cel puţin un weekend şi cel mult un sejur la Băile Lipova vor avea parte de un cadru feeric, într-o zonă arădeană în care pitorescul este la el acasă.
După investiţii masive, staţiunea poate fi denumită "Perla Văii Mureşului", ea oferind condiţii de cazare şi campare la standarde occidentale. Astfel, s-a renovat clădirea cantinei-restaurant, s-a amenajat o sală de fitness, aerobic, masaj, hidromasaj, solar, s-a construit un punct comercial (ABC), un restaurant, un bar de zi, o terasă, discotecă, fast-food.
S-a construit un camping cu 15 căsuţe tip bungalow, cu două paturi, grup sanitar, tv. 60 de lei pentru o căsuţă Pentru o noapte de cazare într-o căsuţă se achită doar 60 de lei pentru două persoane, iar pentru o cameră în vilă, preţul este cuprins între 90 şi 160 de lei/noapte/două persoane. Vilele dispun de camere cu bucătărie şi toaletă.
De asemenea, pentru amatorii de excursii cu rulota există spaţii special amenajate, unde pot beneficia de racorduri la reţeaua de electricitate şi reţeaua de apă potabilă. Cei care doresc să petreacă în camping, locul de campare poate adăposti în jur de 100 de corturi şi este dotat cu grup sanitar, parcare, duşuri cu apă caldă.
Ape binefăcătoare
Staţiunea a început să fie cunoscută şi pentru apa minerală, aceasta fiind folosită pentru tratamente în cură externă şi internă, agrement şi pentru îmbuteliere. Apele minerale feruginoase, bicarbonatate, calcice, magneziene sunt recomandate în cazul bolilor cardiovasculare, hepatobiliare, căi urinare, tulburări endocrine şi afecţiuni ale aparatului circulator şi locomotor.
Resursele naturale în ape minerale ale Lipovei au fost cunoscute din timpul ocupaţiei otomane. În anul 1854, a avut loc prima analiză chimică a apelor, iar în 1892 localitatea a fost recunoscută oficial ca staţiune balneară. În anul 1928, "Borvizul de Lipova" a fost premiat cu "medalia de aur" la Expoziţia balneo-climaterică de la Bucureşti, fiindu-i acordat titlul de "Furnizorul Curţii Regale".