Aparat pentru depistarea cancerului
0Cel mai performant aparat folosit la ora actuală în străinătate în diagnosticarea şi tratarea cancerului, Ciclotron, va ajunge şi în România. Este vorba despre o adevărată
Cel mai performant aparat folosit la ora actuală în străinătate în diagnosticarea şi tratarea cancerului, Ciclotron, va ajunge şi în România.
Este vorba despre o adevărată "fabrică" de izotopi radioactivi folosiţi în medicina imagistică, cu ajutorul cărora cancerul poate fi depistat cu cinci ani înainte de a se manifesta. Astfel, şansele pentru vindecare completă prin terapie adecvată sunt foarte mari.
Medicina nucleară reprezintă, la ora actuală, tehnica de vârf în depistarea şi tratarea cancerului la nivel mondial. Boala poate fi depistată la nivel celular, cu cel puţin cinci ani înainte de manifestare. Pentru acest lucru este nevoie de un aparat care scanează întregul corp (PET-CT) şi de un Ciclotron, o instalaţie ce produce izotopi radioactivi, care sunt practic "combustibilul" aparatului.
" Persoanei i se injectează intravenos un izotop radioactiv, fixat pe o moleculă de glucoză, care se răspândeşte în tot organismul, concentrându-se în locul afectat. Energia emisă de izotop se captează şi se suprapune peste imaginea organului urmărit.
Leziunea apare sub forma unei pete albe", ne-a explicat radiologul Şerban Georgescu. Examinarea nu este dureroasă, iar izotopii nu au efecte secundare.
Astfel de testări se fac deja în Franţa, Germania, Italia sau SUA şi costă între 800 şi 1.500 de euro. În Franţa, de exemplu, el se foloseşte ca metodă de diagnostic la 500.000 de persoane, potrivit prof. Serge Askienazy, de la Cyclopharma.
Ciclotronul, cumpărat din donaţii
PET-CT-ul este important deoarece permite urmărirea evoluţiei bolii sub tratament şi schimbarea terapiei atunci când aceasta nu este eficientă. Cu toate acestea, în România nu există încă în sistemul sanitar public, deşi există autorizaţii de amplasare a aparatului. Iniţiativa achiziţionării primului ciclotron din România aparţine fundaţiei "Teodora Georgescu", numită după fiica Lianei Stanciu şi a lui Mihai Georgescu.
Printre membri se află Mihaela Rădulescu şi Corina Drăgotescu. Un prim pas în acest sens este cumpărarea acestui aparat care costă 2,5 milioane de euro, strângerea banilor provenind exclusiv din donaţii. Ele pot fi făcute în contul Fundaţiei Teodora Georgescu (Cont IBAN: RO11 BRDE 410S V080 4477 4100) sau prin redirecţionarea procentului de 2% din impozitul pe venit. Cel mai probabil Ciclotronul va fi montat la Ploieşti.