Alianta vrea sa formeze Guvernul, PSD nu se lasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea parlamentara depinde de vointa PUR si a UDMR

Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, nu se stie cine va forma guvernul, pe baza unei majoritati parlamentare. Ambele blocuri politice, Uniunea PSD+PUR si Alianta D.A., se declara capabile sa faca acest lucru. Jocurile vor fi, de fapt, facute de doua partide mici: UDMR si PUR. Initial, ambele au batut palma cu PSD, dar, ieri, au dat semne ca se razgandesc, dupa ce a devenit evident ca Basescu va deveni noul sef al statului. Adrian Nastase nu a admis nici un moment o alta majoritate decat cea cu umanistii si udemeristii, spunand ca este rezultata direct din vointa electoratului. "Avem deja negociata o majoritate parlamentara si sper ca Traian Basescu sa tina cont de ea", a declarat Nastase, la o ora dupa ce PUR anuntase, printr-un comunicat de presa, ca "isi reafirma independenta politica si doctrinara". Liderul pesedist a vorbit de coabitare, lasand sa se inteleaga ca partidul sau ar putea sa colaboreze cu Traian Basescu, dupa ce, in ultima saptamana de campanie, amenintase cu declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui in situatia in care noul locatar de la Palatul Cotroceni nu ar tine cont de vointa Uniunii PSD+PUR. La randul sau, Basescu a afirmat ca obiectivul sau principal este formarea unei majoritati parlamentare in jurul Aliantei D.A., tot cu ajutorul PUR si al UDMR. Declaratiile de presa ambigue ale liderilor celor doua formatiuni au alimentat sperantele Aliantei ca ar putea forma Cabinetul. Basescu si Tariceanu urmau sa discute, aseara, strategia de negociere cu cele doua partide. Ieri dimineata, intr-un interviu la BBC, Basescu a spus ca va invita la negocieri toate partidele parlamentare, inclusiv PSD si PRM, si ca obiectivul sau este ca presedintele PNL sa devina prim-ministru. Basescu a spus insa ca nu vrea acest lucru "cu orice pret", cum ar fi "pretul unei aliante cu PRM". La randul sau, nici Tariceanu nu era dispus sa accepte orice conditii din partea PUR si UDMR, doar ca sa ajunga premier. Liderii Aliantei iau in calcul si ipoteza unui guvern minoritar si convocarea de alegeri anticipate, in cazul in care PSD ar sicana Cabinetul si i-ar respinge proiectele de lege.
PUR isi proclama independenta
Intr-un Comunicat de presa difuzat la pranz, Partidul Umanist din Romania este primul aliat al PSD care isi anunta disponibilitatea de a colabora cu cine va da mai mult. "Dispunand de posibilitatea de a-si construi grupuri parlamentare semnificative in ambele Camere, PUR isi reafirma independenta politica si doctrinara (...)", se arata in documentul remis redactiilor.
UDMR asteapta sa se aseze apele
Comportamentul PUR a avut efecte si in tabara UDMR. Marko Bela a declarat ca formatiunea pe care o conduce are trei criterii in luarea unei decizii: nu accepta guvern minoritar (cum ar veni, sprijina guvernul majoritar la care ar putea contribui), nu intra in aceeasi alianta cu PRM si este interesata de un program de guvernare compatibil cu UE. In ceea ce priveste programul de guvernare, Marko Bela a declarat ca nu exista diferente intre cel al PSD si cel al Aliantei. Referitor la sprijinirea unui guvern PSD, liderul UDMR a declarat: "Daca PUR trece la Alianta, atunci lucrurile se schimba".
Dumitru Costin, presedintele BNS:"Intelegerea dintre BND si PRM a expirat a doua zi dupa alegeri"
Liderul sustine ca in Parlament au intrat suficient de multi sindicalisti ca sa conteze la formarea unei majoritati parlamentare
Blocul National Sindical tine secret numarul de deputati pe care i-a promovat in Parlament pe listele PRM. Partidul infiintat de BNS in primavara - "Blocul National Democrat" (BND) - a negociat cu PRM, inainte de alegeri, promovarea pe liste, in pozitii eligibile, a 15 oameni. Nici atunci, nici dupa alegeri, liderii BNS n-au vrut sa dezvaluie identitatea acestora sau macar daca au primit locurile promise. Sindicalisti cu state vechi pe listele PRM nu sunt decat cinci, dar pe langa acestia pot fi si altii, membri ai BND: necunoscuti din miscarea sindicala promovati de BNS, sau membri PRM, care, vrand sa scape de eticheta de "ultranationalisti", pusa de organismele internationale partidului lui Vadim Tudor, au schimbat macazul dupa ce s-au vazut in Parlament. Dumitru Costin, presedintele BNS, declara ca nici macar presedintelui Iliescu nu i-a dezvaluit cati parlamentari are BND. "Oricum, avem suficienti ca sa ajutam la constructia unei majoritati parlamentare", sustine Costin. De partea cui se vor duce voturile BND este un alt lucru despre care presedintele BNS nu vrea sa discute. Spune ca parlamentarii BND nu au fost contactati pana acum de nici una din marile aliante (PSD+PUR sau PNL-PD), iar o decizie oficiala va fi luata dupa intalnirea biroului executiv BNS, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani. Deocamdata, vorbeste de principii. Partidele cu care se vor alia cei din BND pentru formarea unei majoritati ar trebui sa "continue procesul de integrare si crestere economica, dar sa aplice politici economice si sociale care sa duca la o distributie echitabila a acestei cresteri". Costin mai declara: "Vrem un set de politici care sa duca la consolidarea unei clase de mijloc care nu intelegem, precum alte partide, sa fie formata din intreprinzatori mici si mijlocii, ci din salariati care sa aiba venituri suficient de mari", explica Costin. Singura certitudine este ca, dupa ce s-au vazut cu sacii in Parlament, BND renunta la caruta PRM. "Intelegerea dintre BND si PRM a expirat a doua zi dupa alegeri", a mai spus Costin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite