VIDEO Dansul aurorelor gigant de pe suprafaţa planetei Saturn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminile eterice şi imprevizibile ale aurorelor aflate la Polul Nord al Saturnului rivalizează cu cele de pe Pământ. Noile imagini obţinute de telescopul spaţial Hubble prezintă acum spectacolul luminos, pe o perioadă de şapte luni, care are loc pe suprafaţa planetei denumite după zeul roman al agriculturii.

Se ştie încă de la începutul anilor '80 că Saturn are aurore, acestea apărând atunci când fluxurile de particule încărcate emise de Soare lovesc atomii din atmosfera unei planete, explică nbc news.

Totuşi, ultimele imagini de pe Hubble ne oferă o nouă viziune a aurorelor aflate la polul nord al Saturnului.

Pe planeta noastră aurorele apar atunci când particulele încărcate în ceea ce astronomii numesc „vântul solar” lovesc oxigenul atmosferic şi moleculele de azot pentru a produce lumină la latitudini mari. Acestea apar în mod regulat pe Pământ şi sunt vizibile cu ochiul liber.

Lucrurile sunt diferite însă pe Saturn, care are o atmosferă compusă în principal din hidrogen. Când moleculele de hidrogen interacţionează cu particulele din vântul solar, acestea produc lumina ultravioletă, care nu poate fi văzută cu ochiul liber sau prin telescoape la sol, întrucât atmosfera Pământului blochează cea mai mare parte a luminii UV.

Telescopul Hubble poate „vedea” lumina UV, iar observaţiile din 2017 ale oamenilor de ştiinţă au arătat că cu cât vântul solar este mai puternic, cu atât mai intense sunt aurorele. Totodată,, aurorele lui Saturn sunt mai strălucitoare în zori şi chiar înainte de miezul nopţii. 

VIDEO HubbleESA / Youtube

Aurorele de pe Saturn sunt mult mai mari decât cele care apar pe Pământ. Dansul luminilor acoperă o suprafaţă echivalentă cu aproape trei ori diametrul planetei noastre, a declarat Laureant Lamy, astrofizician la Observatorul din Paris.

Pământul şi Saturnul nu sunt singurele planete din Sistemul Solar în care apar aurore. Astfel de spectacole luminoase au fost observate şi pe giganţi precum Jupiter, Neptun sau Uranus.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite