Rusia a lansat un telescop gigantic pe fundul Lacului Baikal. Cum arată şi ce vor oamenii de ştiinţă să studieze - VIDEO

Rusia a lansat un telescop gigantic pe fundul Lacului Baikal. Cum arată şi ce vor oamenii de ştiinţă să studieze - VIDEO

Oameni de ştiinţă ruşi au lansat sâmbătă unul dintre cele mai mari telescoape în apă adâncă pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal, scrie Agerpres, preluând France Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest telescop, aflat în construcţie din 2015, a fost conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute de cercetători.

Numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), telescopul a fost plasat la o adâncime de 750 - 1.300 de metri şi la o depărtare de aproximativ 4 kilometri de malul lacului.

Acest mega-detector, măsurând o jumătate de kilometru cub, este format dintr-o serie de linii care cuprind mai multe module optice din sticlă şi oţel.

Modulele optice scanează fundul mării scufundat în întuneric abisal, căutând neutrini, particule cosmice fantomă, extrem de volatile, care pot trece prin întreaga planetă, prin orice fel de materie, fără a interacţiona cu particulele din jur şi fără a se schimba.

Telescopul Baikal va concura cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheaţa Antarcticii la o staţie de cercetare americană de la Polul Sud.

Oamenii de ştiinţă ruşi susţin că telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică. Potrivit acestora, Lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru adăpostirea acestui observator datorită adâncimii sale, care depăşeşte 1.600 de metri în punctul cel mai adânc.

Acest telescop este rezultatul colaborării dintre oameni de ştiinţă ruşi, cehi, slovaci, germani şi polonezi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările