Record: „Soarele artificial” sud-coreean a menţinut o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde

Record: „Soarele artificial” sud-coreean a menţinut o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde

În miezul solar se înregistrează 15 milioane de grade Celsius FOTO Shutterstock

Un dispozitiv de fuziune amplasat la Centrul de Cercetare KSTAR din Coreea de Sud a reuşit să menţină plasma, timp de 20 de secunde, la peste 100 de milioane de grade Celsius, un record mondial, scrie The Science Time.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2019, acelaşi dispozitiv a reuşit să menţină o temperatură de 100 de milioane de grade pentru 8 secunde, potrivit sursei citate.
 
Programul de cercetare în cadrul căruia a fost stabilit recordul este unul comun, dezvoltat de Universitatea Naţională din Seul şi Universitatea Columbia din Statele Unite. Comparaţiv, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade.
 
Pentru a recrea reacţiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasaţi într-un dispozitiv în care ionii şi electronii sunt separaţi, fiind necesar ca ionii să fie încălziţi şi menţinuţi la temperaturi ridicate.

„A fost o provocare destul de mare menţinerea unei stări stabile de plasmă în dispozitivul de fuziune pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi atât de ridicate”, a declarat directorul Centrului de Cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon.
 
Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al ţării. Un reactor de fuziune funcţional va permite rezolvarea potenţială a nevoilor de energie ale planetei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările