„Internetul perfect“ prin care nu poţi fi spionat a fost testat în secret de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul ar putea deveni mult mai sigur în câţiva ani. FOTO Ingellen.com
Internetul ar putea deveni mult mai sigur în câţiva ani. FOTO Ingellen.com

Internetul perfect în care nu pot fi interceptate mesajele trimise a fost testat de guvernul american timp de peste doi în Los Alamos, acelaşi centru în care a fost dezvoltată bomba atomică.

Internetul perfect testat de americani la Los Alamos National Labs se bazează pe mecanica cuantică pentru a securiza conexiunile. Astfel, visul de aur al tehnologiei, securitatea perfectă, este mai aproape de împlinire, scrie MIT Technology Review. Ideea de la care a pornit acest internet este că un obiect cuantic, atunci când este urmărit, îşi schimbă comportamentul, ceea ce face aproape imposibilă preconizarea poziţiei, deci şi interceptarea.

Cu acest internet cuantic orice convorbire între două puncte ar trebui să fie perfect intimă, fără vreo intervenţie terţă. Totuşi, Internetul actual realizează mai mult de o singură conexiune între două puncte prestabilite. Dacă se trece de la conexiunea A-B la A-B,C,D,E,F atunci situaţia se schimbă pentru că transmiterea unui mesaj presupune citirea coordonatelor acestuia. Iar acest act va schimba comportamentul particulelor cuantice.

Routerele cuantice sunt soluţia, dar deocamdată nu au fost dezvoltate suficient pentru a fi disponibile consumatorilor obişnuiţi. Acestea vor permite redistribuirea către un număr mai mare de puncte fără a distruge însă mesajul. În faza de prototip există, dar departe de a fi introduse de piaţă.

Oracolul din Del..., adică hub-ul din Los Alamos

Cercetătorii de la Los Alamos National Labs au încercat altceva. În loc să încerce retransmiterea, s-au asigurat că trimit mesajul din prima acolo unde îl vor, iar acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui hub. Astfel, informaţia ajunge criptată cuantic în hub, este decriptată, i se citesc coordonatele clasic şi apoi e recriptată şi trimisă mai departe. Atât timp cât hub-ul este securizat, reţeaua este de asemenea.

Desigur, are o problemă şi această abordare: scalabilitatea. Pe măsură ce numărul de legături creşte, devine dificilă gestionarea tuturor conexiunilor. Richard Hughes şi ceilalţi cercetători implicaţi în proiect spun că au trecut şi de această criză: au folosit pentru fiecare nod din reţea transmiţători cuantici, dar mesajele sunt decriptate şi recriptate tot în hub între diferitele noduri.

Avantajul acestui sistem este că tehnologia destinată fiecărui nod este simplă şi astfel se poate ajunge la un Internet cuantic. Cercetătorii au creat deja module de tip plug-and-play de dimensiunea unei cutii de chibrituri. Iar scopul suprem al celor de la Los Alamos este să introducă aceste module în fiecare dispozitiv conectat la Internet pentru o securizare perfectă.

Mai există minusuri? Da, încă există, nu au ajuns la nivelul de internet cuantic perfect. Acest lucru se va întâmpla atunci când routerele cuantice vor fi disponibile în comerţ. Deocamdată, cel mai sigur loc este în hub, iar internetul cuantic presupune că acelaşi nivel de securitate este în orice punct al reţelei.

Vrem să discutăm cu voi. Vizitaţi-ne şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite