China clonează porci „la scară industrială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes. La 18 ani de la crearea ei, tehnicile de clonare au evoluat atât de mult încât o companie chineză reuşeşte să producă porci „la scară industrială“.

Potrivit BBC News, Institutul Genomic din Beijing produce 500 de porci în fiecare an, fiind cel mai mare centru de clonare din lume.

Pe lângă clonare, cei de la Institut se ocupă şi de secvenţierea genomică a mai multor specii de animale, în special a animalelor care sunt „drăguţe“ sau care „au gust bun“. 

În cadrul BGI există 156 de maşinării care se ocupă cu această sarcină, iar la Wellcome Trust Sanger Institute – cel mai mare centru din Europa – există numai 30.

„Orice arată drăguţ - urşi panda, urşi polari, pinguini – ar trebui să fie secvenţiat“, a declarat Wang Jun, directorul executiv al Institutului.

Ce fac chinezii cu cei 500 de porci clonaţi? Îi folosesc pe post de cobaii. Oamenii de ştiinţă testează noi medicamente şi tehnici ce ar putea trata boli precum Alzheimerul, deoarece animalele au o structură genetică similară cu cea a oamenilor.

Clone ale unor clone  

Pentru implantarea embrionilor obţinuţi prin clonare, tehnicienii introduc sonde din fibră optică în uterul unei scroafe. Aceste implantări se fac de două ori pe zi şi există între 70 şi 80% şanse de succes.

Multe din animalele ţinute la BGI au fost modificate genetic într-un fel sau altul, scriu cei de la BBC. Unii porci sunt clone ale altor porci clonaţi.

Institutul vrea să înlocuiască maşinăriile de laborator cu oameni de ştiinţă. În felul acesta, procesul de clonare s-ar face mai rapid, iar populaţia ar beneficia mai rapid de mâncare mai gustoasă sau medicamente mai eficiente.

„Putem clona la o scară foarte largă. Avem nevoie de 30 sau 50 de oameni care să facă acest lucru pentru a transforma institutul într-o fabrică de clone“, a declarat Yutao Du, cercetătorul şef.

China va primi, de la Marea Britanie, spermă de porc în valoare de 45 de milioane de lire sterline, potrivit unui acord semnat în luna decembrie a anului trecut.

În ciuda faptului că în China trăiesc aproape jumătate din toţi porcii de pe planetă, autorităţile din Beijing sunt îngrijorate de calitatea cărnii acestor animale. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite