Cele mai vechi fecale din lume relevă un adevăr ştiinţific: omul din Neanderthal nu mânca doar carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul din Neanderthal mânca şi plante
Omul din Neanderthal mânca şi plante

Cercetătorii au studiat cele mai vechi materii fecale umane şi au descoperit că oamenii din Neanderthal mâncau şi plante.

Materiile fecale au fost găsite în Spania, iar analiza lor chimică a revelat şi urme de carne, dar şi urme de plante. Până acum se credea că oamenii din Neanderthal erau doar carnivori, dar urmele de plante descoperite în materiile fecale, cât şi în peşteri aduc o nouă lumină situaţiei.

Aingara Sistiaga, un cercetător la Universitatea La Laguna din Spania a spus că “materiile fecale sunt dovada perfectă, deoarece ştim sigur ce s-a consumat”.

Cercetătorii au analizat bucăţile de materiile fecale vechi de 50.000 de ani, descoperite în zona El Salt, regiunea Alicante din Spania. După un an de analize la MIT, specialiştii au ajuns la o concluzie.

Potrivit BBC, echipa a folosit o tehnică numită chromatografie cu gaz pentru a separa chimicalele din urmele de materii fecale. Folosindu-se de această tehnică, ei au confirmat că e vorba de materii fecale umane vechi de 50.000 de ani, descoperite lângă un foc preistoric.

Mâncarea depindea de locul unde trăiau

Deşi neanderthalienii mâncau în principal carne, Sistiaga a explicat că asezonau totul cu plante. Probabil, oamenii preistorici mâncau fructe de pădure, nuci şi rădăcini.

Stephen Buckley de la Universitatea din York, care a studiat urmele de pe dinţii neanderthalienilor a spus că noua descoperire e uriaşă la a afla ce mâncau oamenii din preistorie. “Dinţii şi fecalele arată acelaşi lucru. E vorba de prima şi ultima verigă din lanţul gastronomic”, a spus Buckley.

El a adăugat că dieta depindea şi de condiţiile în care trăiau oamenii preistorici. Dacă erau în Germania centrală, unde temperaturile erau mai mici, mâncau mai multă carne, deoarece aveau nevoie de mai multe calorii. Dar în Spania, era logic ca ei să mănânce plante.

Una dintre explicaţiile dispariţiei oamenilor din Neanderthal şi a supremaţiei Homo Sapiens a fost tocmai dieta. Cercetătorii spuneau că Homo Sapiens s-au putut adopta mai mult la condiţiile de trai, în schimb neanderthalienii erau doar mâncători de carne şi nu au mai avut resurse. 

Citeşte mai multe pe playtech.ro. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/playtech-1" target="_blank">View the story "Playtech 1" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite