Americanii dau undă verde protezelor controlate cu mintea. E în cercetare de 8 ani şi a costat zeci de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteza controlată direct de către creier va fi o realitate în curând.
Proteza controlată direct de către creier va fi o realitate în curând.

Americanii lucrează de câţiva ani buni la protezele care să poată fi controlate direct de către creier, iar acum se pare că au cel mai bun prototip. A fost aprobat de Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) şi în următorii ani vom vedea cât mai multe astfel de dispozitive.

DARPA, divizia Departamentului de Apărare a Statelor Unite ale Americii, investeşte de peste 8 ani la proiectul protezei care să îi permită utilizatorului să o controleze doar prin semnale de la creier. Acum, FDA îi aprobă proiectul, iar la fel de interesant e că ideea îi aparţine lui Dean Kamen, inventatorul celebrului mijloc de transport Segway. Proteza creată de compania sa este de dimensiunea şi greutatea unui braţ obişnuit, scrie The Verge.

Proteza controlată cu mintea preia impulsurile electrice prin electrozi amplasaţi pe regiunea de membru rămasă. Apoi, un computer din dispozitiv interpretează mişcarea pentru a o transpune în proteză. Cu acest membru artificial, voluntarii pentru teste au putut să realizeze sarcini până acum imposibile cu o proteză clasică.

Ei au fost puşi să folosească fermoare, chei, să se spele pe dinţi şi să ridice obiecte şi fructe, fără să le deformeze sau strivească (cum s-ar întâmpla în cazul unui ou). FDA a spus despre proteza DEKA că este singura controlată de semnale electrice prin care să fie realizate atât de multe operaţiuni. Cât despre partea Darpa din proiect, divizia armatei SUA a investit 40 de milioane în proiect. Per total, are alocate 100 de milioane de dolari proiectului „Proteze revoluţionare“ care să producă protezele viitorului.

Proteza creată de Deka şi Dean Kamen.

proteza controlata creier

Darpa a pariat pe proteza Deka încă din 2006, dar compania îşi menţine toate drepturile asupra patentelor şi vânzărilor. Produsul se numeşte „Luke“, după Luke Skywalker din „Star Wars“. Cât despre Kamen, este cunoscut pentru Segway, dar are mai multe patente la activ şi diverse proiecte la care a lucrat de-a lungul timpului. A dezvoltat chiar şi un scaun cu rotile potrivit oricărui tip de teren. Are 63 de ani în prezent.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-proiectele-in-acest-domeniu" target="_blank">View the story "Află mai multe despre proiectele în acest domeniu" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite