Al şaselea simţ al plantelor, secretul către o grădină de zarzavaturi în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii vor să afle dacă plantele au un al şaselea simţ în lipsa gravitaţiei
Cercetătorii vor să afle dacă plantele au un al şaselea simţ în lipsa gravitaţiei

Poate că plantele nu văd şi nu au gust, dar ştim sigur că plantele pot auzi şi simţi atingerile. Îni momentul acesta, cercetătorii vor să afle ce secrete ascund plantele care ar fi crescute în spaţiu.

Cercetătorii de la Agenţia Japoneză de Explorare a Industriei Aerospaţiale vor realiza un nou studiu asupra sensibilităţii plantelor faţă de gravitaţie, după ce vor fi livrate resursele prin intermediul celei de-a şasea misiuni de aprovizionare, SpaceX.

Studiul plantelor ar genera o evoluţie în medicina umană

Rezultatele studiului ar putea avea implicaţii mai profunde în agricultură, precum şi pentru cultivarea plantelor în misiunile spaţiale de lungă durată.

Investigaţiile examinează procesul celular de formare a Arabidopsis thaliana (cresonul Thale), o mică plantă înrudită cu varza. Materialul genetic al acesteia este simplu şi uşor de înţeles de comunitatea biologiei plantelor. Aceste cunoştinţe le permit oamenilor de ştiinţă să recunoască cu uşurinţă schimbările care intervin datorită adaptării la gravitaţie.

image

De asemenea, o mai bună înţelegere a proceselor celulare ale unei plante ar putea îmbogăţi informaţiile despre procesele celulare ale corpului uman.  

Din moment ce cresonul Thale este considerat un organism model pentru cercetările biologice, există similarităţi genetice care ar putea duce la descoperiri importante în legătura cu sănătatea corpului uman.

În mod special, acest fapt ar putea avea un impact important asupra medicinei, având în vedere faptul că echipele de cercetare ar putea înţelege mai bine mecanismele bolilor generate de gravitaţie, precum osteoporoza şi atrofierea muşchilor.

Plantele ar putea fi cultivate pe alte planete, sau în misiunile spaţiale

În acest studiu, oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă mecanismele plantei care determină direcţia de creştere funcţionează în absenţa gravitaţiei. Mai exact, echipa de cercetători analizează cum se comportă concentraţiile de calciu în celula plantelor, crescute, iniţial, într-o microgravitaţie, iar, mai apoi, expuse unui mediu gravitaţional normal, similar cu cel al Pământului.

„Plantele cultivate în spaţiu nu au experienţă cu gravitaţia sau direcţia gravitaţională, şi este posibil ca ele să nu poată dezvolta senzori de gravitaţie care să răspundă schimbărilor”, a declarat Hitoshi Tatsumi, doctor, investigator principal al acestui proiect şi profesor asociat al Universităţii Nagoya, din Japonia.

image

Cercetătorii folosesc o centrifugă pentru a monitoriza reacţiile plantelor între microgravitaţie şi un mediu gravitaţional de un gram, simulat. Echipa încearcă, prin acest proces, să determine dacă simţurile plantelor se schimbă în acceleraţia gravitaţională, şi dacă nivelul de calciu din celulele lor se adaptează.

Ipoteza oamenilor de ştiinţă este aceea că procesul în care amiloplastul – o particulă din interiorul celulei plantei, care înmagazinează şi sintetizează amidon, pentru energie – se ghidează după direcţia gravitaţională.

Dacă această ipoteză este dovedită ca fiind adevărată, va fi posibilă modificarea mecanismelor responsabile cu simţul gravitaţional al plantei, pentru a cultiva plante sănătoase pentru consum în misiunile spaţiale sau chiar pe alte planete. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite