5,4,3,2,1,1. Intrarea în anul 2017 va fi întârziată cu o secundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceasuri

Statele care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) urmează să adauge o secundă intercalată la trecerea dintre ani, sâmbătă seara, pentru a corecta un decalaj între timpul standardizat şi ceasurile atomice cauzat de neregularităţile vitezei de rotaţie a Pământului, relatează BBC News.

Astfel, pe 31 decembrie va fi înregistrată ora 23:59:60, înainte de a se schimba ziua şi, implicit, anul începând cu ora 0:00. 

Secunda în plus, denumită şi secundă bisectă, a fost anunţată de Serviciul Internaţional de Sisteme de Referinţă şi Rotaţie a Pământului din Franţa, organismul mondial care verifică acurateţea timpului standardizat în contrapunere cu viteza de rotaţie a Pământului.

„Ceasurile atomice sunt de un milion de ori mai bune în ceea ce priveşte măsurarea timpului decât rotaţia Pământului, care fluctuează în mod neregulat. Secundele bisecte sunt necesare astfel pentru a preveni decalarea timpului măsurat, care deşi este infimă – ar fi nevoie de 1.000 de ani pentru acumularea unei ore de diferenţă – ar putea duce la situaţia în care, dacă nu este corectat, ceasurile ar arăta prânzul înainte de a răsări Soarele” a declarat Peter Whibberley, cercetător la Laboratul Naţional de Fizică din Londra.

Practic, numărătorile inverse care se doresc a fi exacte la trecerea dintre ani ar trebui să adauge astfel încă unui „1”, pentru a marca secunda adăugată 

Este pentru a 27-a oară când o secundă bisectă este adăugată UTC-ului, ultima astfel de corectare având loc la finele zilei de 30 iunie 2015. Secundele bisecte sunt adăugate întotdeauna în ultimele zile ale lunilor iunie şi decembrie. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite