Experimentul care îţi arată că nu există intimitate pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele de recunoaştere facială pot fi folosite şi în proiecte fotografice (rele sau bune).
Programele de recunoaştere facială pot fi folosite şi în proiecte fotografice (rele sau bune).

Egor Tsvetkov, fotograf şi student în Rusia, a vrut să le arate oamenilor de ce nu au niciun pic de intimitate, dacă îşi distribuie pozele pe Internet. A reuşit asta printr-un proiect interesant.

Proiectul lui Tsvetkov a presupus să folosească pozele pe care le-a făcut oamenilor anonimi întâlniţi prin oraş într-o aplicaţie pentru recunoaştere facială. Astfel, el a demonstrat că intimitatea pe Internet este o iluzie şi şi-a denumit proiectul „Your face is a big data“.

Proiectul tânărului rus a început prin fotografierea a 100 de persoane la metrou. „Cu toate că era evident că îi fotografiez, oamenii nu reacţionau în niciun fel“, a spus Tsvetkov. După realizarea fotografiilor a încercat să identifice persoanele din acestea cu ajutorul aplicaţiei Find Face. Aceasta l-a ajutat să identifice aproximativ 70% din persoanele fotografiate, deşi acestea arătau diferit în pozele de la metrou faţă de cele pe care le-au publicat pe reţeaua socială VKontakte. Scopul experimentului a fost de a demonstra că nu există intimitate pe Internet, conform PetaPixel.

Cât despre Vkontakte aceasta este o reţea socială din Rusia fondată de Pavel Durov la doi ani de la apariţia Facebook. În prezent, VKontakte are peste 350 de milioane de utilizatori şi este cea mai importantă în Rusia, dar fondatorul a ieşit din afacere lăsând-o în administrarea altora. El a fondat şi serviciul de comunicaţii instant Telegram.

Ce ar trebui să ştii despre reţele sociale

În ceea ce priveşte intimitatea online, avocatul Paul Cosmovici a analizat la Adevărul Livece presupune cu adevărat să publici poze online, dar şi să le foloseşti. „Atunci când încarci pe Facebook, Instagram, YouTube etc. un film sau o poză este important să urmăreşti două lucruri: de cine sunt făcute şi cine apare în ele. Tu ai drepturi dacă ai făcut poza, este a ta, însă unei alte persoane fizice trebuie să îi ceri acordul. Acest lucru este valabil dacă persoana respectivă este uşor identificabilă”, a afirmat acesta.

Mai mult, încă din 2013 s-a dezbătut problema reţelelor sociale tratate ca spaţii publice. Dragoş Stanca a declarat pentru Adevărul că în afara mesajelor email din căsuţă proprie şi personală, restul materialelor publicate pe Internet nu intră sub incidenţa legii care protejează intimitatea. Declaraţia a venit în urma deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş din martie 2013, conform căreia Facebook este spaţiu public. ”Să te plângi că un mesaj postat pe o reţea socială este privat, e ca şi cum ai fi nemulţumit că, după ce ai pus un poster în balconul proprietate privată cu vedere spre Piaţa Victoriei, acesta a fost citit de trecători”, a adăugat Dragoş Stanca.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite