Datele personale a peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook, publicate pe internet

Datele personale a peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook, publicate pe internet

FOTO Shutterstock

Informaţiile personale ale unui număr de peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost postate pe un forum de unde puteau fi accesate şi copiate de oricine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alon Gal, un specialist securitate cibernetică, a descoperit pe un forum de hacking că cineva a postat un set de date care conţinea informaţiile personale  pentru 533 de milioane de conturi de Facebook, informează News.ro.
 
Printre ţările cele mai afectate se numără Egipt (46 milioane de utilizatori Facebook), Italia (35 de milioane), SUA (32 de milioane de utilizatori Facebook), Marea Britanie (11 milioane), Rusia (aproape 10 milioane).
 
Dintre vecinii noştri, Republica Moldova are 46.000 de utilizatori Facebook afectaţi, Serbia are 162.000, Bulgaria -432.000, iar Ungaria- 377.000.
 
În Uniunea Europeană, pe lângă Italia (35 de milioane), ţări cu un număr mare de cetăţeni vizaţi de scurgerea de informaţii sunt: Spania-10,8 milioane de utilizatori Facebook, Germania - 6 milioane, Olanda- 5,4 milioane, Belgia- 3,1 milioane, Polonia- 2,6 milioane.
 
Deşi România nu se află pe listă, aceasta nu înseamnă că nu pot fi printre cei vizaţi şi cetăţeni români, dar care se află în alte ţări.
 
Informaţiile au fost postate fără restricţii speciale, astfel că oricine are cont pe forum le poate accesa şi folosi în orice manieră.
 
Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificaţi, precum număr de telefon, adresă de email, date de naştere, adresă şi altele.
 
Datele ar fi fost obţinute în urma unei breşe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breşei.
 
În ianuarie, Gal descoperise că acelaşi set de date personale era scos la vânzare pe un canal de Telegram. Acum, însă, acesta este pur şi simplu disponibil gratuit.
 
Experţii avertizează că, deşi datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii reţelei sociale ar trebui să fie atenţi al astfel de tentative.
 
În acest moment, Facebook nu mai are cum să protejeze utilizatorii vizaţi. Cel mult, le poate trimite o notificare prin care să le atragă atenţia asupra posibilelor tentative de phishing care-i pot viza.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările