Cum să-ţi menţii copiii în siguranţă pe Instagram - ghid pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fete fac un selfie. FOTO Shutterstock
Fete fac un selfie. FOTO Shutterstock

Deşi mulţi adolescenţi au fost captivaţi recent de alte aplicaţii de social media la modă, în special TikTok, Instagram rămâne în topul preferinţelor tinerilor utilizatori de internet.

Amer Owaida, Security Writer al ESET, explică pe blog ce ar trebui să facă un părinte dacă copilul lui are un cont de instagram

Copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani reprezintă 8% din întreaga bază de utilizatori a Instagram, platforma de partajare de conţinut foto şi video deţinută de Facebook, care are aproape 1,4 miliarde de utilizatori activi de toate vârstele în fiecare lună.

Totuşi, prin Instagram copiii sunt potenţial expuşi unui risc crescut, asociat cu diverse ameninţări online specifice reţelelor de socializare: cyberbullyingprădători online, escrocherii sau acces la conţinut neadecvat.

Cum puteţi ajuta la protejarea confidenţialităţii copilului vostru pe Instagram, folosind unele dintre funcţiile încorporate ale aplicaţiei. 

Confidenţialitatea contului şi cine poate vizualiza profilul.

Primul lucru de luat în calcul sunt setările legate de confidenţialitatea contului. Instagram oferă două opţiuni: orice cont poate fi public sau privat. De fapt, ca parte a măsurilor recente care vizează cei mai tineri utilizatori ai săi, Instagram setează acum implicit conturile utilizatorilor sub 16 ani ca şi conturi private, în momentul creării contului. 

Aceştia pot alege în continuare să treacă la un cont public, schimbând configurarea iniţială. Cu toate acestea, un cont privat este, în general, o opţiune mai bună, mai ales pentru că necesită ca proprietarul său să aprobe exact cine anume îl poate urmări şi astfel, cine poate vizualiza conţinutul publicat.

În cazul în care adolescentul vostru are motive convingătoare să folosească un cont public, luaţi în considerare să-l ajutaţi să facă cel puţin o parte din conţinutul său disponibil numai pentru lista de prieteni apropiaţi. De asemenea, merită să purtaţi o discuţie cu copiii despre riscurile pe care le implică deţinerea unui profil public – este de preferat să nu permiteţi tuturor acces la feed-ul din cont, la story-urile pe care le-au împărtăşit şi aşa mai departe, deoarece acest lucru le poate oferi personajelor rău intenţionate material suficient pentru diverse fraude, inclusiv cele de tip clonare de conturi. 

De asemenea, cei care au conturile publice sunt liberi să treacă la un cont privat în orice moment, dar este de menţionat că urmăritorii pe care îi aveau deja, la trecerea la varianta de cont privat, vor rămâne alături de ei.

Mesaje private, comentarii, etichete şi menţiuni

Poate aţi auzit termenul „mai multe detalii în DM”, care înseamnă să trimiteţi cuiva un mesaj privat (direct message). Mesajele directe sunt o parte comună a culturii Instagram: adolescenţii nu doar dau like şi comentează la postările celorlalţi sau le urmăresc story-urile, ci deseori comunică prin astfel de mesaje. Acestea fiind spuse, este prudent să aveţi un anumit nivel de control asupra celor care pot trimite mesaje copiilor voştri.

Având în vedere acest lucru, Instagram împiedică acum adulţii să trimită mesaje celor sub 18 ani, cu excepţia cazului în care copiii sau adolescenţii îi urmăresc pe aceşti adulţi. O altă funcţie de siguranţă pe care platforma a lansat-o recent pentru a proteja utilizatorii tineri este distribuirea de solicitări sau notificări de siguranţă pentru a încuraja vigilenţa adolescenţilor în conversaţiile cu adulţii pe care îi urmăresc deja.

„Notificările de siguranţă din inbox îi vor alerta pe tineri atunci când un adult care a manifestat un comportament potenţial suspect interacţionează cu ei printr-un mesaj privat. De exemplu, dacă un adult trimite un număr mare de solicitări de prietenie sau de mesaje persoanelor sub 18 ani, vom folosi acest instrument pentru a alerta destinatarii în mesajele lor private şi pentru a le oferi opţiunea de a încheia conversaţia sau de a bloca, raporta sau restricţiona contul acestui adult”, a anunţat Instagram în martie 2021.

Comentariile, etichetele şi menţiunile sunt alte modalităţi prin care utilizatorii pot interacţiona între ei şi probabil că există un număr mare de minori care folosesc aceste funcţii după bunul plac. În general, este înţelept să vă asiguraţi că persoanele străine nu vă pot eticheta sau menţiona copiii în postările lor şi să reduceţi şi mai mult orice ar putea reprezenta interacţiuni nepotrivite cu ei. Important este că Instagram a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că va „dezactiva posibilitatea oamenilor de a eticheta sau de a menţiona adolescenţii care nu îi urmăresc sau de a include conţinutul împărtăşit de aceştia în Reels Remix sau Guides în mod implicit, atunci când se alătură pentru prima dată la Instagram”.

Ascunderea cuvintelor jignitoare

Cu toţii suntem conştienţi de faptul că interacţiunile prin reţelele sociale se pot transforma uneori într-un bulgăre de comentarii maliţioase şi mesaje insultătoare, adesea după o discuţie aprinsă pe un subiect fierbinte. Acest lucru este adesea cauzat de trolii care încearcă să-i atragă pe comentatori. Cu toate acestea, trollingul online se poate transforma chiar în cyberbullying sau cyberstalking. Instagram are o paletă largă de funcţii şi configurări utile pentru a-şi proteja utilizatorii de un astfel de comportament abuziv, care pot fi găsite în setările Hidden words. 

Dacă doriţi să ascundeţi comentariile jignitoare atât de ochii copiilor, cât şi de ochii celor care vă urmăresc, puteţi activa sistemul Instagram de filtrare a comentariilor. Prin folosirea acestuia, sistemul va ascunde comentariile care conţin termenii semnalaţi, aceeaşi opţiune fiind disponibilă şi pentru DM-uri. În plus, puteţi configura o listă de cuvinte personalizată, în care puteţi include termeni pe care îi consideraţi, personal, jignitori. Instagram a lansat recent şi câteva funcţii noi care sunt special concepute pentru a reduce hărţuirea cibernetică.

Concluzii

Indiferent dacă copiii voştri folosesc Instagram pentru a rămâne conectaţi cu prietenii, pentru a interacţiona cu persoane care au aceleaşi idei, pentru a ţine pasul cu cele mai recente tendinţe, pentru a-şi prezenta părţi din viaţa lor asiguraţi-vă că securitatea şi confidenţialitatea nu sunt pe planul doi. 

Luaţi foarte în serios aceste probleme şi îndemnaţi copiii să ia măsuri suplimentare menite să promoveze utilizarea prudentă a aplicaţiei. Conform postării sale pe blog din decembrie 2021, Instagram începe, de exemplu, să încurajeze copiii să ia pauze regulate de la ecrane. De asemenea, îi ajută să-şi gestioneze amprenta digitală, facilitând ştergerea în masă a conţinutului vechi, aprecierilor şi comentariilor. În plus, în martie 2022, platforma va lansa primul său set de funcţii de control parental, oferindu-le părinţilor posibilitatea de a vedea cât timp petrec copiii pe site şi de a stabili limite de timp în faţa ecranelor. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite