iPhone la 6 ani: Apple a lansat deja un iPhone mai ieftin şi vine în trei versiuni

iPhone la 6 ani: Apple a lansat deja un iPhone mai ieftin şi vine în trei versiuni

Urmează un iPhone 5S sau iPhone 6 care, probabil, nu va fi printre cele mai ieftine modele. FOTO Adevărul

Compania Apple are deja pe piaţă telefonul iPhone la un preţ mai mic şi aproape la fel de bine dotat ca vedeta iPhone 5. Şi producătorul are câte o versiune pentru fiecare buzunar.

Apple este o companie recunoscută pentru calitatea produselor sale considerate premium şi nu lansează, de regulă, modele de telefon pentru pieţe medii. Însă se pare că lucrurile se schimbă chiar şi pentru producătorii mari. Apple are deja pe piaţă trei versiuni de iPhone la preţuri acceptabile pentru oricine vrea un dispozitv al americanilor.

iPhone 4S este cel mai apropiat model de iPhone 5. Are procesor dual-core, oferă vizualizarea 3D în Apple Maps şi are o cameră de 8 megapixeli. Spaţiul de stocare este după preferinţa cumpărătorului: 16, 32 sau 64 GB. Memoria RAM are 512 MB. Ecranul este mai mic, de doar 3,5 inci, dar oferă suport pentru Siri - asistentul personal din iOS. Preţul porneşte de la 2.500 de lei la un magazin online, iar pe piaţa second-hand costul fluctează între 1.300 şi 2.000 de lei. 

iPhone 4 este al doilea model ieftin de la Apple. Într-adevăr, este de peste doi ani pe piaţă, dar are un procesor single-core la 1 GHz, memoria RAM este de 512 MB şi camera are 5 megapixeli. Nu filmează la 1080p, ci doar  HD. Şi capacitatea de stocare este de la 8 GB până la 64 GB. Preţul începe de la 2.000 de lei, la un distribuitor online, iar pe piaţa second-hand poate să ajungă chiar la un preţ de 1.000 de lei.

Fără modificări prin jailbreak nu suportă Siri şi nici vizualizarea 3D din Apple Maps, iar dotările tehnice mai scăzute se pot resimţi în jocurile cu grafică intensă. Nici camera nu este la nivelul celei din iPhone 5, dar dat fiind că e un model mai ieftin, era de aşteptat.

În final, iPhone 3GS este cel mai ieftin model de pe piaţă. Costă doar 1.500 de lei la un magazin online cu preţuri bune şi pe site-urile de licitaţii poate să scadă până la 600 de lei preţul. iOS 6 poate fi instalat pe el, dar unele aplicaţii vor rula mai lent, vor fi lansate mai lent, iar ecranul nu are o rezoluţie la fel de bună ca modelele precedente, dar este un telefon Apple, în definitiv. 

În ceea ce priveşte dotările tehnice, are un procesor de 600 MHz, o memorie RAM de 256 MB şi capacitatea de stocare este de 8 până la 32 GB. Filmează la rezoluţie VGA, dar camera are doar 3 megapixeli. Nici nu se pune problema de a avea Siri sau vizualizarea 3D în hărţi, nu există suficientă putere de calcul.

Un iPhone ieftin care nu va fi

După cum se vede, acest articol nu este despre vreun model ieftin de iPhone, ci despre modelele deja lansate în anii precedenţi al căror preţ a scăzut. „Adevărul“ a demonstrat şi ieri de ce zvonul privind un iPhone mai ieftin este doar un zvon. Şi presupunerile persistă încă din 2010.

Apple rămâne, deocamdată, cu imaginea de companie premium. Un iPhone ieftin, fabricat şi din policarbonat, ar cam ştirbi un astfel de renume. Pe o piaţă aglomerată, în dezvoltare, firma americană are nemumărate alte proiecte pe lângă iPhone-ul următor. Este posibil să fi luat în calcul lansarea unui model mai accesibil, dar dacă acest fapt afectează imaginea per ansamblu a companiei şi nu aduce la fel de mulţi bani pe cât s-ar crede, atunci proiectul nu este dus până la capăt. 

Probabil că speculaţiile nu vor înceta nici după iPhone 6 (sau 5S), dar vânzările la cel mai scump produs, lansat o dată pe an, încă n-au scăzut sub câteva milioane, astfel încât să fie plauzibil telefonul mai ieftin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: