Buletinul la control! Cei care au cartele pre-pay trebuie să-şi dea datele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul vizează identificarea celor care au cartelă pre-pay FOTO
Proiectul vizează identificarea celor care au cartelă pre-pay FOTO

Guvernul dezbate, în şedinţa de miercuri, la solicitarea CSAT, un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite, care va fi aprobat şi transmis Parlamentului, au anunţat premierul Victor Ponta şi ministrul pentru Societate Informaţională, Răzvan Cotovelea, la începutul şedinţei.

Proiectul de lege modifică OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice, scrie Mediafax.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat la sfârşitul şedinţei că a fost aprobat proiectul de lege privind cartelele pre-plătite. “Într-o perioadă de şase luni, toţi deţinătorii de cartele pre-plătite trebuie să depună un act de identitate. Dacă nu se va face acest lucru, furnizorul va sista serviciul până când deţinătorul va înregistra cartelele. Din momentul intrării în vigoare a Legii, toţi vor avea obligaţia de a depune un document de identitate”, a spus Cazanciuc, citat de hotnews.ro. 

Înainte de aprobare, Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, conform solicitării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul Justiţiei ? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT ?", s-a interesat premierul ministrului, în şedinţa de guvern.

Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite.

Proiectul pentru pre-plătite

"Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului - n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior", a spus Cotovelea.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.

El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare. În prezent, cartelele pot fi cumpărate fără identificare, iar convorbirile pot fi interceptare, dar mai greu.

În forma de la acea dată, proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-platită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

De asemenea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet propune respingerea proiectului de lege.

Potrivit APTI, măsura colectării are un impact semnificativ asupra vieţii private, prin limitarea dreptului de a utiliza anonim mijloace de comunicare. Aplicarea măsurilor prevăzute în propunerea legislativă ar conduce la răsturnarea prezumţiei de nevinovăţie, prin păstrarea datelor personale într-o bază de date unică.

În Europa, pentru a cumpăra o cartelă pre-plătită trebuie să te înregistrezi cu CNP-ul în Spania, Italia, Grecia, Bulgaira, Slovacia, Germania şi Letonia.

32006l0024-ro

Directiva UE

Există o directivă a UE privind identificarea şi păstrarea datelor de către operatori. Aceasta este cu scop consultativ şi nu este obligatorie.

Conform acesteia, se vor păstra în sistem  numărul de telefon, numele şi adresa abonatului. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite