Cu 4G „la purtător“, 2K Telecom nu se vrea încă operator: ce planuri are pentru noul standard din telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul acesta, licenţele 4G vor fi folosite şi în România. Printre marii operatori şi-a făcut loc şi 2K Telecom, companie deţinută majoritar de fratele lui Sebastian Ghiţă. Nu are planuri de dezvoltare a reţelei către utilizatorii obişnuiţi, ci către concurenţă.

Licitaţia pentru spectrul 4G din România s-a derulat în 2012, iar compania 2K Telecom a câştigat atunci două blocuri în banda de 2.600 MHz pentru suma de 6,6 milioane de euro. Licenţa este valabilă, pentru toţi operatorii, între aprilie 2014 şi aprilie 2029. Din partea 2K Telecom, „Adevărul“ a vorbit cu Dragoş Enescu (foto), manager de marketing. 

image

Compania este deţinută de către Alexandru Ghiţă, fratele lui Sebastian Ghiţă şi deţinăţor majoritar al pachetului de acţiuni (67%), Vasile Radu cu aproape 25% şi Vasile Domente cu 8% şi, totodată, unchiul lui Sebastian Ghiţă. Enescu spune că ţinta companiei nu este publicul obişnuit, către care să vândă direct servicii, ci caută să dezvolte infrastructura necesară pe care apoi s-o ofere contra unui cost celorlalţi operatori.

Până acum, 2K Telecom a vândut servicii prin compania Idilis, iar activitatea sa se rezumă la administrare de servicii, cum ar fi securitatea sau monitorizarea reţelei de telecomunicaţii. Dragoş Enescu susţine că pentru un operator nou ar fi cam greu să intre pe piaţa din România. „Criteriile de intrare sunt gradul de acoperire şi compania care susţine subsidiara locală. Vodafone şi Orange au venit ca branduri puternice în afară şi au avut dinainte o cunoaştere a clientului prin Connex şi Dialog“, susţine acesta.

Până la finalul anului, 2K Telecom va avea de dezvoltat infrastructura 4G pentru a acoperi principalele oraşe din România. Enescu nu le numeşte, dar acestea pot fi identificate pe seama parcursului celorlalţi, iar pe listă sunt Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov sau Constanţa.

„Motorul“ pentru 4G

Trecerea la 3G s-a făcut destul de greu, au fost necesari câţiva ani, avântul cel mai mare s-a produs odată cu creşterea în popularitate a smartphone-urilor. „Uneori, apare ceva nou care împinge o industrie înainte“, spune Enescu. Asta aşteaptă şi pe 4G, dar crede că lumea va înţelege rapid avantajele. „E destul de clar, viteza de transfer e mai mare şi parametrii conexiunii sunt mai buni. Eu zic că după aprilie 2014, când vor fi utilizate licenţele, vor porni primele campanii de popularizare, dar preţurile vor fi premium, căci şi tehnologia e nouă. În timp, curba de adopţie va creşte şi 4G va deveni ceva firesc“, afirmă acesta.

Va evolua şi piaţa gadgeturilor „de purtat“, cum ar fi Google Glass, care pot deveni elemente cheie pentru 4G. „Am putea merge cu gadgeturi ca Google Glass şi să ne împuşcăm virtual pe stradă. Cum se joacă acum «Call of Duty» online, în curând ne-am putea juca la Piaţa Unirii cu astfel de ochelari pe cap“, mai spune Enescu. Până la un astfel de moment, însă, mai urmează cele opt luni în care infrastructura 4G se va dezvolta. Cât priveşte 2K Telecom, are deja parteneri pentru un contract cu Ministerul Afacerilor Interne despre care Dragoş Enescu n-a dorit să comenteze. Compania a câştigat alături de Vodafone un contract pentru servicii de telecomunicaţii. Subcontractanţii 2K Telecom sunt Romtelecom, UPC România, Orange şi RCS-RDS. 

Pe lângă 4G, în Europa se mai derulează un curent: renunţarea la taxa pe roaming. L-am întrebat pe Dragoş Enescu cât de eficientă i se pare această strategie pentru dezvoltarea pieţei telecom europene. „Presiunea care vine pe taxa de roaming este din partea autorităţilor europene, nu din piaţă. În piaţă e simplu: eu am o reţea, vrei să o foloseşti, plăteşti o taxă“, explică acesta. „Autorităţile europene s-au gândit că dacă forţează pe cineva să dea la un preţ mai mic, o să ne meargă tuturor mai bine. Totuşi, asta descurajează investiţiile în reţea. Ei au o viziune spre a crea o singură piaţă europeană de telecomunicaţii, dar asta ar duce la o piaţă cu trei operatori în Europa“.

Înainte de 4G, „nepopularul“ WiMax

În octombrie 2012, Alexandru Ghiţă declara pentru HotNews că 2K Telecom trebuie doar să-şi actualizeze printr-un software echipamentele WiMax în bandă de 3,5GHz pentru a funcţiona în standardul LTE. „WiMAX deşi a fost o tehnologie inovativă nefiind sprijinită de marii operatori nu a atins volumele necesare pentru lansarea produselor în masă, de aceea nu există nici smartphone-uri. Eu am un prototip de smartphone la birou cu care pot să mă conectez la reţeaua WiMAX, dar e un prototip şi este foarte-foarte scump“, spunea Ghiţă.

„Tehnologia LTE fiind susţinută de marii operatorii ne aşteptăm să atingă volumele necesare şi să scadă destul de mult preţurile la terminale, principala problemă fiind dată de preţurile terminalelor“, mai afirma acesta. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite