Yandex, noul competitor de pe piaţa de ridesharing din România, în conflict cu serviciul de securitate rus

Yandex,
noul competitor de pe piaţa de ridesharing din România, în conflict cu
serviciul de securitate rus

FOTO EPA-EFE

Gigantul rus Yandex şi-a extins de joi activităţile şi în România prin intrarea pe piaţa de ridesharing din Bucureşti cu aplicaţia Yango. Acesta nu este, însă, singurul lucru important făcut de Yandex săptămână aceasta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marţi, gigantul rus a declarat că nu doreşte să încalce viaţa privată a propriilor clienţi după ce mai multe informaţii din presă au anunţat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a cerut cheile de criptare deţinute de companie, scrie Reuters.

Cele două servicii ale companiei Yandex vizate de cererea (FSB) sunt cele de corespondenţă online – Yandex.Pochta – şi de stocare de fişiere – Yandex.Disk. În cazul în care Yandex ar ceda presiunilor venite din partea FSB, acest lucru ar permite unui instituţii de securitate care este moştenitoarea directă a KGB-ului să acceseze cu uşurinţă comunicările utilizatorilor. Cererea făcută de FSB în urmă cu câteva luni nu este nici pe departe una singulară, ci vine pe fundalul unor eforturi susţinute ale guvernului rus în ultimii ani de a controla tot mai puternic diferite aspecte ale internetului. În această serie de eforturi ale guvernului rus se înscriu, de exemplu, reglementări precum cea care impune diferitelor platforme de comunicare online să stocheze datele utilizatorilor ruşi doar în servere aflate în interiorul Rusiei ori precum cea care vizează ştergerea unor rezultate care ar putea fi date de motoarele de căutare. 

Yandex mizează pe o poziţie moderată în acest conflict, încercând să păstreze discuţia în interiorul cadrului legal existent în Rusia. ”Legea vorbeşte despre oferire de informaţii necesare pentru decodarea mesajelor, ceea ce nu implică o cerere ca toate cheile de criptare, necesare pentru decodarea întregului trafic, să fie date autorităţilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Yandex.

Un gigant rus a intrat pe piaţa de ridesharing din România. Cât costă o călătorie

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările