Wordpress, ţinta unui atac cibernetic de proporţii uriaşe. De ce (şi cum) să-ţi schimbi numele de utilizator

Wordpress, ţinta unui atac cibernetic de proporţii uriaşe. De ce (şi cum) să-ţi schimbi numele de utilizator

Platforma Wordpress este ţinta unui atac de tip botnet

Deţinătorii de site-uri Wordpress au motive de îngrijorare. Platforma este atacată de o reţea de programe care încearcă să ghicească parolele folosite de administratori pentru a se loga pe site, potrivit Tech Crunch.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacul vizează persoanele care şi-au păstrat contul „admin“, creat în mod implicit de platforma Wordpress. Firma de găzduire HostGator susţine că structura de tip botnet se foloseşte de peste 90.000 de computere din întreaga lume şi încearcă să găsească combinaţii de parole care să se potrivească cu conturile de pe site-urile Wordpress.

Potrivit directorului executiv al companiei de securitate CloudFlare Matthew Prince, hackerii din spatele atacului controlează aproape 100.000 de „roboţi“ şi atacă cu aceştia absolut toate site-urile create pe platforma Wordpress.

Dacă hackerii află parolele site-urilor pot căpăta rapid acces la servere. Echipa CloudFlare este de părere că hackerii se folosesc de o reţea de computere obişnuite dar scopul lor este de a crea şi o reţea botnet alimentată de servere. O astfel de structură ar putea fi folosită într-un atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service) de proporţii uriaşe. Computerele utilizatorilor au suficientă putere pentru a putea fi folosite într-un astfel de atac, însă serverele ar putea transmite o cantitate mult mai mare de informaţii într-un timp foarte scurt, paralizând cu uşurinţă ţinta.

Atât CloudFlare cât şi HostGator, precum şi alte companii de securitate sau de hosting, au luat măsuri pentru a-şi proteja clienţii. În afară de alegerea unei parole foarte dificile, utilizatorii pot instala şi o serie de plugin-uri de Wordpress care limitează numărul de încercări de logare care pot fi făcute. Totuşi, cel mai recomandat este ca utilizatorii să-şi schimbe numele utilizatorului din „admin“ în alt nume.

Cum să-ţi schimbi numele utilizatorului

În cazul în care te loghezi la Wordpress cu utilizatorul „admin“, este recomandat să îţi schimbi numele. Wordpress nu permite schimbarea numelui utilizatorului aşa că va trebui, mai întâi, să creezi un cont nou de administrator.

Pentru asta, loghează-te la site folosindu-te de contul „admin“. Apoi, accesează meniul „Users“, „Add New“ şi crează un cont nou.

Noul cont trebuie să fie legat de o adresă de email diferită faţă de cea care corespunde contului „admin“. Dacă tot ai creat un cont nou, e indicat să-ţi schimbi şi parola. Nu uita să selectezi opţiunea „Administrator“ atunci când creezi contul.

După ce noul cont a fost creat, deloghează-te de pe contul de „admin“ şi accesează platforma Wordpress folosindu-te de contul proaspăt creat. Acum e timpul să ştergi vechiul cont. Intră din nou în meniul „Users“, „All Users“ şi treci cu mouse-ul peste contul „admin“. Selectează opţiunea delete, dar înainte să confirmi ştergerea contului, ai grijă să atribui toate materialele postate de pe acel cont în numele utilizatorului nou-creat. Dacă săriţi această etapă se vor şterge toate postările!

După ce selectaţi „Attribute all posts and links to [noul utilizator]“, apăsaţi butonul „Confirm Deletion“.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările