Un român a creat aplicaţia pentru Google Chrome care testează vulnerabilităţi web

Un român a creat aplicaţia pentru Google Chrome care testează vulnerabilităţi web

Microbe, o extensie de Google Chrome pentru dezvoltatorii web. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Dezvoltatorii web au de acum la dispoziţie o unealtă care să testeze vulnerabilităţile. Aceasta a fost creată de un român de 19 ani pasionat de tehnologii web ca Javascript şi PHP. Iată cum funcţionează şi ce mai poate face aplicaţia denumită „Microbe“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cosmin Gheorghiţă, un dezvoltator web de 19 ani, a creat „Microbe“ pentru testarea vulnerabilitaţilor web, deşi poate fi folosită şi cu alte scopuri, precum editarea cookie-urile, codarea şi decodarea şirurilor de cifrare sau dezactivarea istoricului, scrie Andrei Avădănei pentru WorldIT. Despre creatorul extensie, Avădănei mai notează că are experienţă şi în graphic design (branding, pe lângă web layout design), folosind Adobe Photoshop şi Adobe Illustrator.

Revenind la Microbe, este disponibilă în magazinul Chrome şi în crearea ei s-a pus accentul pe atacul de tip SQL injection, fiind implementate în structura acesteia anumite shortcode-uri pentru facilitarea unui astfel de atac. Înainte de a folosi Microbe, cei interesaţi trebuie să treacă printr-un mic proces de acordare a permisiunilor necesare acestei aplicaţii. WorldIT pune la dispoziţie un întreg tutorial, dincolo de primii paşi.

Avădănei susţine că Microbe va fi actualizată de către creator şi se aşteaptă la îmbunătăţiri pe viitor. De asemenea, îi sfătuieşte pe cei interesaţi de o aplicaţie mai bună să furnizeze feedback pentru a-l ajuta pe dezvoltator să rezolve diversele bug-uri de care ar putea suferi. Detalii complete despre cum funcţionează Microbe şi cum poate fi folosită sunt disponibile pe site-ul WorldIT.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: