„Traficanţii“ de filme din Cuba obţin tot ce-i nou în ţara în care Internetul e lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Pachetul" pe care cubanezii îl primesc săptămânal îi conectează la Internet (indirect). FOTO Vox
"Pachetul" pe care cubanezii îl primesc săptămânal îi conectează la Internet (indirect). FOTO Vox

În Cuba, Internetul este o raritate, dar nu lipseşte cu desăvârşire. Totuşi, oamenii vor să fie la curent cu tot ce se întâmplă în America şi alte ţări, aşa că din această lipsă s-a dezvoltat o reţea impresionantă.

„El Paquete Semanal“, care se traduce drept "Pachetul săptămânal", este doza de informaţie externă pentru cubanezi. Săptămânal, se face acest pachet în care sunt incluse seriale şi filme americane şi copii ale ziarelor spaniole sau internaţionale. Totuul este strâns, organizat şi transferat printr-o reţea de "traficanţi" din întreaga ţară. "Regii" reţelei sunt Dany şi Ali.

image

Cei doi dezvoltă cea mai bună colecţie de conţinut pentru abonaţii lor şi o vând cu unul până la trei dolari per pachet. Pot să beneficieze de livrare acasă sau îl pot ridica dintr-un anumit loc, cum ar fi un service GSM. Într-o ţară în care doar 5% din populaţia ţării are acces la Internetul necenzurat, este destul de greu să ai acces la aşa conţinut, la YouTube şi diverse publicaţii. Dany susţine că nu ştie cum fac sursele sale rost de conţinut, dar Vox informează că s-ar putea să fie folosite echipamente ilegale, care se conectează la sateliţi. Există şi speculaţii conform cărora totul este adus prin Miami, din Statele Unite ale Americii.

Acolo unde Dany are biroul, scrie Vox, sunt două computere fără carcasele laterale, hard disk-uri cu diverse note pe ele şi două monitoare mari cu fişiere. Rulează Windows drept sistem de operare. "Fiecare este responsabil de ceva anume. Fiecare adună conţinut de un anumit tip şi îl aduce la mine. Eu îl organizez, îl editez şi îl pregătesc pentru distribuţie. El pleacă spre abonaţi prin mesagerii noştri", explică Dany întreaga reţea pe care o întreţine.

Într-o ţară comunistă precum Cuba, probabil te întrebi cum de guvernul n-a acţionat contra acestei reţele. Ei bine, "Pachetul" este "curăţat" şi de Dany, ca regimul să n-aibă motive să intervină. "Nu lăsăm să treacă nimic revoluţionar, subversiv, obscen sau pornografic. Vrem să stăm în zona divertismentului şi educaţiei", susţine Dany. În "Pachet" sunt incluse, uneori, şi aplicaţii de iPhone şi per total sunt sute de gigabaiţi de date pe care abonaţii şi furnizorii le au la îndemână.

Tot Dany se poate să fi avut cea mai bună caracterizare a sistemului lor, fiind întrebat dacă nu se teme că accesul la Internet i-ar putea distruge afacerea. "Nici gând. Noi oferim un produs ca o pagină web imensă, unde ai acces la întreg conţinutul la preţ mic. Internetul s-ar putea să cucerească unii clienţi, dar noi oferim ceva diferit, ceva eficient. Viteza este cheia pentru a ne depăşi concurenţa", explică Dany.

Există şi o piaţă neagră online în Cuba... aproape

În urmă cu aproape o lună, Motherboard scria despre piaţa neagră online din Cuba care operează mai mult... offline. Site-ul se numeşte Revolico şi pe acesta se găsesc biciclete, maşini, oferte de muncă, apartamente de închiriat, lecţii de chitară şi tot felul de obiecte vechi sau vintage. Este cea mai populară piaţă neagră şi operează mai mult offline tocmai pentru ca oamenii să aibă acces la ea.

image

Site-ul a funcţionat câteva luni, în 2007, până când guvernul l-a blocat. Totuşi, cum se întâmplă cu orice e pe Internet, n-a stat mult timp blocat. "Am muncit ca să le oferim cetăţenilor acces la site. A devenit un element cultural, oamenii cumpără de pe Revolico şi se gândesc la el ca la acea «piaţă». Este locul unde găsesc orice. Este locul în care vin să cumpere lucruri când guvernul nu-i lasă", explica pentru Motherboard Carlos Javier Pena, unul dintre fondatorii site-ului.

Ceea ce Pena, Dany şi Ali fac este parte din "Pachet", o sursă de informaţii şi o replicare a beneficiilor Internetului în măsura în care se pot extinde fără să fie opriţi de guvern. "Cuba se schimba, aşa că e normal să existe astfel de site-uri. Nu avem intenţii politice şi nu vrem să fim un pericol pentru guvern, dar aşa ne văd", spune Pena. Cuba într-adevăr se schimbă, iar accesul la informaţii s-ar putea să fie mai puternic şi mai important decât accesul la casete VHS din timpul comunismului est-european.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite