Raport ESET: 5 trenduri în securitatea cibernetică în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

ESET a publicat raportul ”Tendinţe în domeniul securităţii cibernetice în 2020”, care conţine previziuni ale experţilor cu privire la provocările cheie în materie de securitate cibernetică, ce ar putea afecta utilizatorii persoane fizice şi afacerile, în anul care vine.

În continuare, direcţiile principale în 5 paşi.

 1. Ceaţa ”fake news” se îngroaşă.

Termenul de „fake news” a devenit faimos datorită acuzaţiilor de manipulare a alegerile americane din 2016. În ciuda faptului că Facebook a fost amendată cu 5 miliarde de dolari pentru rolul în scandalul Cambridge Analytica, Tony Anscombe de la ESET prevede că, „fie că este vorba despre dezinformare sau propagandă, transformarea informaţiilor în arme va continua”.

 2. Machine learning: Creează securitate sau o pune în pericol?

Învăţarea automată (ML) avansează şi se dovedeşte una dintre cele mai spectaculoase tehnologii din istorie. Deşi acest lucru prezintă posibilităţi noi pentru industria securităţii cibernetice, infractorii cibernetici vor folosi şi ML pentru a creşte amploarea şi complexitatea atacurilor. O tehnică de atac care foloseşte ML este deepfakes, iar Jake Moore, specialist în securitate ESET, consideră că 2020 va fi martor la o creştere a utilizării acestor arme. „Deepfakes cresc în calitate într-un ritm impresionant”, scrie el. „Viitorul ar putea duce la utilizarea acestei tehnologii pentru a afecta imaginea persoanelor publice, făcându-le să pară că spun tot ce vrea atacatorul”.

Machine learning invatare automata AI inteligenta artificiala FOTO Shutterstock

 3. Confidenţialitatea datelor: e timpul pentru o schimbare importantă.

Deşi câteva ţări au pus în aplicare legi noi, extinse, privind încălcările de confidenţialitate a datelor în 2019, sentimentul neîncrederii în legătură cu utilizarea datelor cu caracter personal a rămas omniprezent. În opinia cercetătoarei ESET Lysa Myers, până când amenzile privind încălcarea vieţii private nu devin mai stricte, această problemă nu va dispărea. 

 4. Oraşe inteligente şi nesigure?

Deşi mai mult de 80% din clădirile noi de astăzi includ cel puţin un element de IoT, multe dispozitive şi sisteme inteligente nu au sisteme de autentificare puternice sau nu sunt protejate deloc, cu niciun fel de soluţie de securitate. Pentru cercetatoarea de securitate ESET Cecilia Pastorino, atacurile malware asupra oraşelor inteligente sunt o problemă critică. Cecilia explică: „Deşi sistemele utilizate de clădirile şi oraşele inteligente nu navighează pe internet sau nu deschid un e-mail, totuşi, trebuie să se protejeze de malware.”

Oras inteligent smart city FOTO Shutterstock

5. Transformarea digitală

O tendinţă care ameninţă organizaţiile este creşterea ”mobilităţii” angajaţilor. Cercetătorul senior de securitate al ESET, Camilo Gutiérrez Amaya, evidenţiază creşterea tehnologiilor precum cloud computing, 5G şi platforme mobile, aducând noi considerente de securitate. El spune că „Abilitatea noastră de a rămâne conectaţi la reţele, indiferent de locul în care ne aflăm, menţine creşterea suprafeţelor de atac a organizaţiilor şi expunerea la risc ... Viteza din ce în ce mai mare a companiilor de adoptare a tehnologiei mobile apare adesea fără luarea în considerare a securităţii”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite