O vacanţă în siguranţă. Cum să te asiguri că nu devii ţinta hackerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul atacurilor creşte în perioada concediilor FOTO pressbox.de
Numărul atacurilor creşte în perioada concediilor FOTO pressbox.de

În sezonul de vară creşte considerabil numărul de concedii şi călătorii în străinătate şi, odată cu acestea, şi numărul de atacuri cibernetice care vizează turiştii străini.

Ţinând cont de aceste pericole, experţii Kaspersky Lab au elaborat un ghid cu paşii esenţiali de urmat de atunci când călătoriţi peste graniţă, ca să aveţi o vacanţă sigură.

Rezervarea vacanţei

Atunci când găsiţi un site de încredere pe care alegeţi să vă rezervaţi cazarea pentru concediu, fiţi atenţi când efectuaţi tranzacţia online. Verificaţi dispozitivul pe care îl utilizaţi şi toate programele, înainte de orice tranzacţie, pentru a vă asigura că toate funcţiile de securitate sunt actualizate. De asemenea, verificaţi siguranţa serviciului pe care îl folosiţi pentru tranzacţia online şi asiguraţi-vă că aveţi un program antivirus de încredere instalat pe computerul respectiv, cu funcţia de protecţie pentru tranzacţii financiare activă constant.

Dispozitivele:

Mulţi turişti preferă să ia cu ei în vacanţă telefonul mobil sau computerul. În cazul în care dispozitivul - fie acesta telefon, tabletă sau laptop - conţine informaţii importante, trebuie să vă faceţi o copie a datelor pe un hard drive extern, pentru a preveni piederea acestora în cazul în care dispozitivul este furat, avariat sau pierdut.

Atunci când utilizaţi dispozitive mobile în vacanţă, e bine să instalaţi o soluţie de protecţie împotriva furtului sau să folosiţi soluţia anti-furt instalată deja pe dispozitiv. 

În timpul vacanţei

În timpul vacanţei cu familia – mai ales în cazul călătoriilor în străinătate, unde conexiunea la internet nu este întotdeauna disponibilă - este important să ţineţi la îndemână câteva numere de telefon pentru situaţii de urgenţă. Astfel, este recomandat ca toate numerele importante să fie salvate pe telefon, pe laptop sau scrise pe hârtie. De asemenea, în timpul călătoriilor în afara ţării, asiguraţi-vă că ştiţi care este procedura de apelare a numerelor din ţară, de la destinaţia de vacanţă.

Hotspot-uri Wi-Fi:

Este important să aveţi grijă când utilizaţi hotspot-urile Wi-Fi neparolate din hoteluri sau cafenele, deoarece vă puteţi expune mai multor pericole. Evitaţi să accesaţi serviciile de online banking, să faceţi cumpărături online sau orice alte tranzacţii importante prin intermediul hotspot-urilor, în cazul în care nu aveţi o conexiune VPN sigură. Cei care ştiu de dinainte că vor utiliza hotspot-uri sunt sfătuiţi să îşi instaleze o aplicaţie sau un software VPN.

Cardurile de credit:

Luaţi mai multe carduri de credit cu voi, pentru a avea un plan de rezervă în cazul în care pierdeţi sau sunteţi nevoiţi să anulaţi cardul pe care îl utilizaţi de obicei. Dacă aveţi sume mari de bani, păstraţi-le în seiful hotelului (împreună cu paşaportul, în cazul în care nu trebuie să îl ţineţi la îndemână).

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite