„Norul“ e limita în cazul stocării online, iar Google, Microsoft şi Dropbox sunt câţiva dintre cei care te găzduiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin cloud storage poţi avea acelaşi fişier pe orice dispozitiv. FOTO HighGraphic
Prin cloud storage poţi avea acelaşi fişier pe orice dispozitiv. FOTO HighGraphic

Stocarea online nu mai este doar un mit sau o idee frumoasă pentru Internet, ci a devenit, în ultimii ani, cât se poate de reală. Dropbox, Google, Amazon şi Apple sunt doar câteva dintre companiile care îţi pun la dispoziţie un spaţiu, mai mic sau mai mare, pentru a nu mai depinde de mediile clasice de stocare.

„Cloud storage“ (sau stocarea online) presupune că printr-o conexiune la Internet îţi încarci online toate fişierele pe care le vrei. Astfel, nu mai depinzi de o singură maşină, de un singur echipament, ci poţi accesa ceea ce doreşti de la distanţă, necesar fiind doar Internetul. Stocarea online a devenit tot mai populară pe măsură ce viteza de conectare la Internet a crescut şi este gratuită în măsura în care te încadrezi într-un spaţiu anume. Dincolo de acesta, există diferite tipuri de abonamente. 

Ofertanţi în acest domeniu sunt mulţi, dar avantajul celor mari este că au trecut testul timpului. Dar chiar şi în acest caz, nu există prea multe garanţii cu privire la fişiere, şi anume că nu-ţi vor fi pierdute niciodată, dacă se întâmplă ceva cu serverul în cauză, dar este acelaşi risc asumat şi dacă hard disk-ul din calculator se defectează. Totuşi, flexibilitatea şi mobilitatea sunt plusuri destul de însemnate. 

image

Toate fişierele într-un box

Dropbox este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute astfel de produse pentru stocare. Oferă iniţial 2 GB de spaţiu, dar poate fi extins gratuit dacă le trimiţi prietenilor invitaţii să se alăture serviciului. Dacă ei acceptă, vei primi 500 MB suplimentari de fiecare, până la limita de 16 GB. Astfel că, trăgând linie, poţi ajunge lejer la 18 GB oferiţi gratuit, dar numai dacă ai cunoştinţe dispuse să-şi mute unele fişiere în online.

Există aplicaţii Dropbox pentru toate marile platforme. Windows, Mac OS şi Linux - sub formele Ubuntu, Fedora şi Debian - beneficiază de suport, iar în ceea ce priveşte platformele mobile există aplicaţie petnru Android, iOS, Blackberry, iPad şi Kindle Fire (foloseşte Android, dar are magazin propriu de aplicaţii). Serviciul este destul de bun, sincronizează automat fişierele şi de pe smartphone îţi pot fi încărcate pozele, în limita a 500 MB, direct în „box-ul“ tău.

De numele serviciului Box sunt legate diverse parteneriate încheiate cu producătorii de dispozitive mobile. HTC şi HP (pentru tableta TouchPad) sunt doi dintre aceştia, ei oferind odată cu dispozitivul lor şi un spaţiu de stocare online pe platforma Box. În condiţii normale însă, serviciul pune la dispoziţie 5 GB de spaţiu, iar suplimentar trebuie să plăteşti. Aplicaţia Box este disponibilă pentru Windows, Android şi iOS, dar şi pentru Windows Phone. 

Pentru cei care vor să încerce alte pachete, există posibilitatea de a testa versiunea Business (costă 13 dolari pe lună) timp de 14 zile. Spaţiul este de 1.000 GB şi limita per fişiere trece de la 1 GB (contul gratuit) la 2 GB şi oferă integrare cu aplicaţiile Google.

Greii stocării sunt pe drive

Google Drive este unul dintre cele mai cunoscute servicii, datorită integrării cu toate produsele companiei. Poţi stoca pozele, documente, poţi trimite fişiere mai mari prin email şi poţi edita documente în acelaşi timp cu mai mulţi utilizatori. În plus, pozele pot fi publicate direct pe Google+, dacă eşti utilizator al reţelei sociale. Spaţiul de debut este de 5 GB, iar dacă îi depăşeşti poţi face un upgrade cu 2,5 dolari per lună. Există aplicaţie pentru PC şi platformele mobile. Merită menţionat că peste 5 GB tot poţi crea documente, dar nu mai poţi sincroniza alt tip de fişier. 

iCloud de la Apple porneşte tot de la 5 GB, dar problema este că se învârte în jurul ecosistemului companiei. Nu este o problemă dacă foloseşti iPhone, ai un Mac şi tableta este iPad, dar nu beneficiezi de toate funcţionalităţile, dacă foloseşti iCloud doar pe un iPhone (sau iPad). Principiul de bază este că îţi sincronizează toate datele între dispozitivele, de-aici şi plusul în ecosistemul Apple. Dincolo de acest aspect, este necesar doar un cont şi iCloud poate fi folosit şi de pe PC cu Window.

„Cerul“ este limita în cazul SkyDrive, iar dacă este un cer de doar 7 GB, atunci e perfect. Microsoft are propriul serviciu de stocare la care ai acces de pe PC sau din aplicaţii dedicate platformelor mobile. Punctele forte sunt spaţiul generos, comparativ cu rivalii, şi serviciul Office integrat în SkyDrive. În plus, aplicaţii poate fi instalate şi pe terminale cu Symbian, pe lângă deja popularele Android şi iOS. Desigur, pe Windows Phone vine deja. În plus, SkyDrive vine şi cu integrarea reţelelor sociale populare pentru a distribui mai uşor pozele. 

Amazon este un nume destul de mare din mediul online, iar serviciul său Cloud Drive vine să concureze cu ceilalţi ofertanţi. Limita este de 5 GB, iar Amazon o aproximează la 2.000 de poze pe care le poţi încărca. Nu prea adoră platforma iOS, motiv pentru care nu există nici aplicaţie dedicată. Dar există pentru Android şi PC cu Windows. Desigur, dacă ai o tabletă Amazon, serviciul e bine venit.

Puţin din altă lume

Ce vrea să facă Kim Dotcom în mediul online, după ce i-a fost închis MegaUpload, poate fi caracterizat drept colosal. Serviciul Mega pe care l-a deschis unui număr restrâns de utilizatori oferă 50 GB de spaţiu şi la următorul pas, abonament plătit, spaţiul sare la 500 GB. Faţă de produsele competitoare, Mega va fi şi un portal dedicat muzicii, unde artiştii îşi vor putea comercializa produsele şi vor controla singuri fluxul de bani, fani şi succes, sau probleme, dacă va fi cazul.

Pe acelaşi plan de 50 GB este şi MediaFire. În acest spaţiu poţi stoca poze, documente şi arhive, apoi le ai pe Mac, PC (cu Windows sau Linux) şi Android sau iPhone/iPad. Platforma are, potrivit deţinătorilor, 150 de milioane de utilizatori pe lună şi i-au trecut prin servere peste un miliard de fişiere lunar. De asemenea, oferă posibilitatea ca utilizatorii să lucreze la aceleaşi proiecte în cadrul MediaFire.

Ceva mai modest este serviciul Symform cu ai săi 10 GB la start. Totuşi, spaţiul poate fi mărit, dar nu cu bani, ci cu alt spaţiu. De exemplu, între 300 şi 900 GB pentru fiecare 1 GB pe care îl primeşti, oferi 2 GB de pe hard disk-ul tău fizic. Ideea este una foarte bună, dar există o problemă destul de serioasă: dacă i se întâmplă ceva hard disk-ul tău, atunci fişierele acelea pot fi pierdute. Acest risc este însă un preţ al gratuităţii. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite