Internetul viitorului atinge viteze record, dar nu îl vei folosi prea curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul transmis prin semnale luminoase e, deocamdată, în laborator.
Internetul transmis prin semnale luminoase e, deocamdată, în laborator.

Dacă ti se pare că Internetul de acum e rapid, există tehnologia LiFi care fixează noi pretenţii. Totuşi, e puţin probabil că vei folosi aşa ceva prea curând.

Despre tehnologia LiFi, una atât de bună, încât ar putea să înlocuiască WiFi-ul, se ştie de prin 2013, când chinezii experimentau în laborator cu infrastructura pentru ea. Totuşi, un startup din Estonia se remarcă în acest an cu o implementare comercială. Velmenni a reuşit să atingă viteze teoretice de 224Gbps, ceea ce e impresionant, dar, totodată, este într-un cadru controlat, fără interferenţe.

LiFi (sau light fidelity, dacă preferi aşa) foloseşte lumina emisă de LED-uri care se aprind şi se închid atât de repede, încât procesul nu poate fi observat de către ochiul uman pentru a transmite pachete de date. Aceste pachete compun ceea ce cunoşti drept conexiune la Internet. Tehnologia există din 2010, conform TechCrunch, şi în ultimii doi ani au fost doar câteva experimente care s-au mai remarcat şi au ajuns în presă.

Totuşi, deşi estonienii au reuşit să atingă o viteză de peste 200 de ori mai mari decât cea mai bună furnizată prin cablu în acest moment, tehnologia LiFi este limitată. Marele dezavantaj este că nu poate trece prin pereţi, iar dintr-o dată devine inutilă într-o clădire de birouri sau într-un apartament. Pe de altă parte, marele avantaj este că semnalul acesta nu interferează cu undele radio. Practic, astfel se poate deschide o altă cale de transmitere a datelor necesare pentru conexiunile la Internet.

Deşi este un proiect fascinant şi tehnologia se poate dovedi inovatoare, este mai greu de găsit un scenariu de utilizare. Ar putea fi, de exemplu, implementată în becurile de pe străzi pentru maşinile autonome, ca să mai elibereze din sarcina turnurilor GSM. Ar putea fi folosită într-un open space corporatist pentru a reduce dependenţa de cabluri, dar menţinând viteze ridicate. Cel mai probabil vom vedea LiFi abia din 2020, dar până atunci vom mai auzi de astfel de experimente.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

lifi
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite