Articol publicitar

Încă este aproape imposibil să cumperi un PlayStation 5

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ps5

Consola PS5 a fost anunţată în 2019 şi a fost lansată toamna trecută, în 2020. PlayStation 5 se vinde în 2 variante: una Ultra HD Blu-ray cu disc drive şi Digital Edition, fără disc drive, potrvită pentru cei ce doresc să achiziţioneze jocurile în online.

Compania Sony a întâmpinat dificultăţi în a produce şi furniza suficiente console pentru a acoperi cererea, din cauza pandemiei. Problemele continuă să persiste şi anul acesta, fiind aproape imposibil să poţi găsi o consolă PlayStation 5.

   PlayStation 5 a fost lansat de la bun început cu un stoc mult sub cererea pieţei. Multe persoane au profitat de această oportunitate pentru a cumpăra consola şi a o vinde ulterior la preţuri chiar şi de 3-4 ori mai mari. La două săptămâni după lansare, Sony a declarat că PS5 este cea mai bine vândută consolă PlayStation vreodată, depăşind cele 2.1 milioane de console vândute în primele două săptămâni, la lansarea lui PlayStation 4. Vânzările de console PlayStation 5, în anul 2020, au fost de 4.5 milioane, comparativ cu 4.2 milioane de console PS 4 vândute într-o perioadă similară de timp. Sony nu se aştepta ca cererea pentru noua consolă să fie atât de mare, declarând că nu au anticipat acest aspect. 

Tocmai această cerere foarte mare neanticipată de către companie, combinată cu deficitul de cipuri cauzat de către pandemie, au făcut dificilă producţia de PS5. Mare parte din electronicele pe care le utilizăm au nevoie de cipuri pentru a funcţiona. Există companii ce proiectează doar cipurile şi tehnologia din ele, şi există companii precum TSMC din Taiwan sau Samsung din China, care se ocupă de producţia de cipuri. Aparent, aceste fabrici deja realizau semiconductori cât de repede puteau. Pandemia şi cererea din ce în ce mai mare de produse electronice au dus la producerea unei crize în materie de cipuri, afectând foarte multe industrii. De exemplu, vânzările de PC-uri au crescut cu 4.8% în timpul anului, şi cu 10% în perioada sărbătorilor în 2020, fiind vândute undeva la 275 de milioane de unităţi. Este cea mai mare creştere înregistrată din 2010 încoace, perioadă în care piaţa de PC-uri a fost mai de grabă în declin. O creştere a fost înregistrată şi în ceea ce priveşte consolele de jocuri, căştile, şi orice electronice de tip smart. 

Deşi producătorii de semiconductori investesc şi promit că vor încerca să mărească producţia, este foarte probabil ca criza să dureze până la jumătatea anului. Sony promite că, după această perioadă, stocul pentru PS5 va fi suficient, iar situaţia se va îmbunătăţi. Până atunci, orice stoc ce apare pe orice site din orice ţară, dispare instant. Se pare că cererea este din ce în ce mai mare şi nu pare să scadă.

Un alt lucru care adaugă şi mai multă presiune asupra stocului de PlayStation 5 a fost şi blocajul provocat de către nava Ever Given pe Canalul Suez. Blocajul a durat 7 zile şi a provocat pagube de 15 milioane de dolari zilnic. Aproximativ 450 de nave au fost blocate, neputând să treacă prin Canalul Suez. Acesta este cea mai rapidă rută, ce conectează Asia şi Europa, şi este responsabilă pentru 12% din comerţul global. 

Există temeri că acest blocaj a afectat termenii de livrare şi că va afecta capacitatea companiei Sony de a procesa şi livra consolele PS5 la timp, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, PlayStation 5 a avut parte de o lansare de succes, depăşindu-şi inclusiv competitorii. Sony a reuşit să vândă mai multe console decât Microsoft, deşi Xbox Series X a fost lansată în aceeaşi perioadă. De asemenea, vânzările le-au depăşit şi pe cele ale Nintendo. 

Aparent, persoanele norocoase, care au reuşit să achiziţioneze un PS5, au avut parte de experienţe de gaming foarte bune, însă se pare că aceasta are ceva probleme în redarea conţinutului non-HDR. Tot conţinutul pe care îl redă consola este în format HDR şi întâmpină ceva dificultăţi în redarea conţinutului SDR. Majoritatea jocurilor mai vechi nu au suport HDR, iar când sunt jucate pe PlayStation5, această consolă are ceva probleme în redarea nuanţelor de negru. Se pare că persoanele afectate sunt doar utilizatorii ce deţin televizoare non-HDR. Deci, dacă ut anumit joc este jucat pe PlayStation 4 în format SDR pe un televizor HDR, această problemă nu va exista. În schimb, dacă aceslaşi joc este jucat pe un PS5 conectat la un televizor fără HDR, problema persistă. Sony poate rezolva foarte uşor această problemă cu un singur update de software. Nu este o situaţie gravă, însă trebuie luată în considerare de către companie. 

Este evident că stocurile de PlayStation 5 nu sunt încă suficiente, iar retailerii din România încă se străduie să răspundă cererii foarte mari. Ultima oară când eMAG a avut pe stoc PS5 a fost în decembrie, iar stocul a dispărut în doar 3 minute.

Citește mai multe despre: sony
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite