VIDEO Oamenii de ştiinţă au inventat o cerneală ”reprogramabilă”, care îşi poate schimba culoarea şi dispărea

VIDEO Oamenii de ştiinţă au inventat o cerneală ”reprogramabilă”, care îşi poate schimba culoarea şi dispărea

Captura via Youtube

Cercetătorii de la MIT spun că cerneala îşi poate schimba culoarea prin proiectarea unei lumini ultraviolete asupra ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cerneala a fost numită PhotoChromeleon şi este realizată cu un colorant fotocromatic, care îşi schimbă culoarea în momentul în care este expus la lumină ultravioletă. Cercetătorii au amestecat trei culori diferite (cyan, magenta şi galben) cu lac auto, combinându-le.

Amestecul rezultat este folosit apoi pe post de spray, pe un obiect (de exemplu o husă de telefon), şi plasat în faţa unui proiector de lumină. Cercetătorii desenează şabloane pe modele 3D realizate pe computer şi proiectează apoi şabloanele respective pe obiect.

Nu doar că noul design poate fi proiectat pe obiecte, dar poate fi şters şi remodelat cu uşurinţă. Principalul exemplu dat de oamenii de ştiinţă cu privire la aplicabilitatea acestei descoperiri se referă la haine: ”accesoriile pot fi schimbate pentru a se asorta cu hainele, iar textilele pot fi recolorate pentru evenimente diferite care au loc în aceeaşi zi”.

Scopul final al cercetătorilor este de a combina această tehnologie cu printarea 3D.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: