Nu chiar totul e însorit în California. Satelit de spionaj american ultrasecret, dat dispărut după o lansare eşuată SpaceX

Nu chiar totul e însorit în California. Satelit de spionaj american ultrasecret, dat dispărut după o lansare eşuată SpaceX

FOTO via SpaceX

Un satelit ultrasecret dezvoltat de Pentagon nu a reuşit să ajungă pe orbită din cauza unei lansări SpaceX care nu s-a desfăşurat aşa cum ar fi trebuit. Satelitul, cunoscut după numele său de cod Zuma, nu a reuşit să rămână pe orbită şi a căzut înapoi în atmosfera Pământului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform specialiştilor din Statele Unite ale Americii, o astfel de situaţie neplăcută are loc atunci când detaşarea încărcăturii de pe rachetă are loc mai devreme decât trebuie, sau când aceasta este deteriorată în prealabil. Satelitul Zuma s-a desprins de pe propulsorul Falcon 9 al SpaceX şi a căzut în ocean.

Conform unei analize preliminare, nu este clar încă cine este vinovat pentru situaţia produsă. Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian a spus pe Twitter că SpaceX nu este responsabilă de producţia adaptorului de încărcătură, componenta de pe Falcon 9 care trebuia să detaşeze satelitul de rachetă. Din contră, acesta ar fi fost pus la dispoziţie de către client.

Lansarea satelitului Zuma era programată îniţial pentru luna noiembrie, însă acesta nu a fost gata la timp, pentru ca toată procedura să decurgă aşa cum trebuie. Misiunea a costat miliarde de dolari, bani care provin de la plătitorii americani de taxe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: