Mit şi metaforă: de ce crede Dacian Cioloş că româna e a doua cea mai vorbită limbă în Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş vrea dezvoltare IT în România. FOTO Gov.ro
Premierul Dacian Cioloş vrea dezvoltare IT în România. FOTO Gov.ro

În Germania, premierul Dacian Cioloş a vorbit despre importanţa industriei IT în România şi de ce ar trebui dezvoltate aici talentele din domeniu.

În ziua în care se mai puteau înscrie ultimii candidaţi pentru proiectul GovITHub, Dacian Cioloş spunea cât de importantă e industria IT construită cu oameni buni în România. Discuţia s-a desfăşurat la o masă rotundă pe tema IT&C, la Munchner Technologiezentrum, în contextul vizitei pe care o efectuează în Germania. El a amintit că, în ţară, sunt pregătiţi specialişti IT în şapte centre universitare şi o parte dintre aceştia lucrează în străinătate.

Legat de această „străinătate“ a amintit şi de mediul fascinant din Silicon Valley, locul de unde au pornit în Statele Unite ale Americii cele mai importante companii şi cele mai interesante proiecte. „Româna e a doua limbă vorbită în Silicon Valley, după engleză, dar intenţia noastră nu este să exportăm aceste competenţe, ci să le păstrăm în România şi să le creăm condiţii de dezvoltare în ţară“, a declarat premierul.

Exagerarea cu privire la a doua cea mai vorbită limbă în Silicon Valley vine într-un deceniu în care s-a tot amintit despre cât de populari sunt românii la Microsoft. Ba chiar despre compania americană s-a spus că ar avea atât de mulţi cetăţeni români, încât româna ar fi a doua cea mai vorbită limbă la sediul din Seattle. 

Ambele afirmaţii sunt false, ceea ce nu anulează intenţia premierului sau a miniştrilor săi de a face din România o ţară mai competitivă în industria IT. Se prea poate şi ca premierul să fi exagerat tocmai pentru a atrage atenţia că pleacă prea mulţi specialişti, în special din IT, ca să lucreze în ţări care le pot valorifica potenţialul şi capacitatea. 

Un grafic care arată cele mai vorbite limbi în Silicon Valley şi în alte zone populare pentru industria IT din California. În Silicon Valley, cea mai vorbită e spaniola, urmată de mandarină. În San Francisco, mandarina, urmată de spaniolă. Acestea sunt calculate în raport cu vorbitorii de la cinci ani şi mai mari. 

limbi vorbite in silicon valley

Care este însă realitatea lingvistică din SUA? Victor Kapra susţine că el a folosit prima dată această sintagmă ca o metaforă într-un articol publicat în „Ziarul Financiar“ în 2013. Atunci, era redactor-şef adjunct şi a fost în vizită la sediul Microsoft din Seattle. Atunci, erau angajaţi aproape 200 de români, într-o vreme în care industria IT din România nu începuse dezvoltarea accelerată din prezent.

„Reportajul pe care îl scriam pentru ziarul din Bucureşti era cam tern. Îmi trebuia o tuşă de culoare. 
L-am întrebat pe Eduard (Koller, Senior Program Manager, Microsoft - n.r.), privind la sala plină de români angajaţi la Microsoft: «Oare putem spune că româna este a doua limbă vorbită în sediul central Microsoft?».
«Am putea spune» – mi-a răspuns zâmbind. După care a adăugat: «Deşi în mod clar am exagera cu cel puţin un ordin de mărime ». (...) am strecurat în articol ceea ce eu credeam că va fi percepută ca o metaforă, în speţă informaţia falsă «româna este a doua limbă vorbită la Microsoft»“, explică acesta.

Acum, informaţia e preluată de miniştri, oameni simpli, IT-işti sau oricine o mai aude şi i se pare bună de dat mai departe. Este, totuşi, doar o metaforă nesusţinută de statistici. Poţi face referire şi la recensământul din 2000 realizat de SUA. Conform acestuia, peste 518.000 de oameni au spus că au strămoşi din România şi oraşele cu cei mai mulţi români sunt New York, California şi Florida. Mai mult, 0,11% din populaţie vorbeşte româna, ceea ce plasează această limbă pe locul 21. Departe de al doilea, oricum.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite