Casa inteligentă va fi, în viitor, capul familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocasnicele pot fi controlate cu ajutorul unei tablete sau al unui smartphone FOTO Shutterstock
Electrocasnicele pot fi controlate cu ajutorul unei tablete sau al unui smartphone FOTO Shutterstock

Conceptul de casă inteligentă devine din ce în ce mai popular mulţumită extinderii reţelelor de internet, creşterii numărului de telefoane smartphone-uri şi tablete, dar şi progresului tehnologic

Pleci de la serviciu obost şi înfrigurat. Scoţi telefonul din buzunar, accesezi o aplicaţie şi setezi termostatul la 24 de grade. În acelaşi timp îi comanzi aspiratorului să cureţe în sufragerie şi porneşti maşina de spălat. În drum spre casă te  opreşti la supermarket. Ştii exact ce cumpărături ai de făcut deoarece frigiderul ţi-a făcut o listă cu toate alimentele din interiorul său. În loc să îţi cauţi cheile, descui uşa prin apăsarea unei taste. Intri şi aprindzi luminile şi televizorul cu telefonul şi tot cu el închizi jaluzelele. Atmosfera este perfectă şi treburile casnice sunt pe jumătate făcute.

Dacă în urmă cu câţiva ani acest scenariu părea desprins din filmele SF, acum face parte din realitate. Extinderea reţelelor de internet, fie ele mobile, clasice sau wireless, au făcut toate aceste lucruri posibile.

Electrocasnicele viitorului, mereu conectate la internet

În ultimii ani, la târgurile de tehnologie, tot mai multe companii şi-au prezentat soluţiile pentru casele inteligente. Astfel, la Consumer Electronics Show 2013, eveniment desfăşurat între 8 şi 11 ianaurie, în Las Vegas, SUA, producători precum LG şi Samsung s-au înghesuit să prezinte electrocasnicele viitorului.

Nu o să vă vorbim despre televizoarele inteligente (Smart TV), deoarece acestea sunt deja destul de populare în rândul utilizatorilor şi nu mai necesită nici un fel de prezentare. Ne vom axa pe dispozitivele care, până de curând, nu aveau acces la internet şi nici funcţii care să le facă deştepte.

Sud-coreenii de la Samsung au prezentat frigiderul T9000 care încorporează un ecran tactil de 10 inci (25 de centimetri). Gadgetul rulează sistemul de operare Android şi le permite utilizatorilor să acceseze  prognoza meteo, calendarul sau reţete culinare. De asemenea, frigiderul oferă opţiuni avansate de setare care permit, de exemplu, modificarea temperaturii fiecărui compartiment în parte. Acesta va avea un preţ de comercializare de 3.000 de euro. Nu ştim când şi dacă va ajunge în România, însă avem o alternativă mai ieftină, dar mai puţin high-tech, tot de la Samsung.

Frigiderele Samsung din gama H se laudă cu o eficienţă energetică foarte ridicată şi au în dotare un ecran LCD tactil care le permite utilizatorilor să schimbe cu uşurinţă temperatura din frigider. Acestea pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 1.800 şi  2.500 lei.

Tot de la Samsung amintim şi de maşinile de spălat inteligente din gama Eco Bubble care, în afară de numeroasele funcţii menite să cureţe cât mai bine şi mai eficient hainele, dispun şi de propria aplicaţie de smartphone. Smart Check este o aplicaţie ce poate detecta şi diagnostica erorile pe care le poate da maşina de spălat. Utilizatorul are acces la soluţii de rezolvare rapide şi uşoare prin intermediul unui smartphone, eliminând astfel nevoia chemării unui instalator de fiecare dată când maşina de spălat are o problemă. Maşinile de spălat din gama Eco Bubble pot fi cumpărate la preţuri cuprinse între 1.500 şi 4.000 lei.

eco bubble

Cei de LG dispun de un întreg arsenal de electrocasnice inteligente. Consumatorii pot începe o spălare în timp ce se întorc de la serviciu, pot comanda aspiratorului robotic să cureţe podeaua sau pot genera o listă a alimentelor din frigider. Cu ajutorul unei conexiuni Wi-Fi, pasionaţii de gătit pot monitoriza cuptorul, căuta reţete, stabili moduri de gătit şi diagnostica probleme. Toate aceste lucruri se fac printr-o telecomandă sau prin telefonul mobil, cu ajutorul aplicaţiei LG Smart Control.

Cu toate că aceste dispozitive nu au ajuns încă pe piaţă, trebuie menţionat faptul că electrocasnicele din gama LG Smart Home sunt dotate cu un senzor NFC (Near Field Communication) care le permite utilizatorilor să-şi conecteze smartphone-urile la aparate printr-o simplă atingere.

Eficienţă energetică şi siguranţă sporită

În afară de comoditate, sistemele de automatizare şi electrocasnicele inteligente oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi gestiona mai bine timpul şi consumul de energie electrică. Sistemele de supraveghere permit monitorizarea constantă a locuinţei, direct de pe telefonul mobil, aducând un spor de siguranţă.

În România există câteva firme care se ocupă cu transformarea locuinţelor în spaţii inteligente. Pe lângă electrocasnice inteligente, există şi sisteme care permit monitorizarea constantă a apartamentului precum şi controlul prizelor, jaluzelelor sau al luminilor. Am stat de vorbă cu un reprezentat al DigiHome, companie care se ocupă de automatizarea caselor inteligente.

„Aceste sisteme sunt, în general, axate pe economia de energie precum şi pe securitatea familiei. De exemplu, se pot primi notificări când se deschid uşi, se aprind lumini, se depăşeşte un anumit consum electric sau când un membru al familiei care are un smartphone asupra sa se abate semnificativ de la traseul şcoală-casă“, a declarat Augustin Gheorghe, de la DigiHome.

Costurile automatizării unei case variază între 1.200 de lei şi câteva mii de euro. Cel mai mic preţ include automatizarea luminilor şi a jaluzelelor, o telecomandă universală LCD pentru controlul acestora, dar şi setarea scenariilor. Un scenariu reprezintă o combinaţie de funcţii programate să lucreze împreună. Totuşi, cei dispuşi să scoată mai mult din buzunare pot opta pentru dispozitive comandate prin ecrane tactile sau chiar prin tablete sau smartphone-uri.

Tehnologia este uşor de instalat, susţine Augustin Gheorghe. „Pentru instalarea fizică este necesară asistenţa unui electrician, iar pentru programarea efectivă sunt necesare cunoştinţe minime de instalare a unor programe software pe PC. Sunt şi module de tip plug-in care se introduc pur şi simplu în priză şi se programează wireless“, a declarat acesta.

Pentru a transforma o locuinţă obişnuită în una inteligentă este nevoie de controlere, senzori (pentru analizarea situaţiei), module de execuţie (care controlează lumina, încălzirea, sistemele audio/video, uşile de acces sau jaluzele) şi interfeţe de utilizatori (switch-uri , panouri inteligente , touchscreen sau smartphone-uri).

Reprezentantul DigiHome susţine că, „în viitor, lipsa acestor tehnologii dintr-o locuinţă este greu de conceput, având în vedere integrarea tot mai accentuată a comunicaţiilor între diverse «accesorii» ale vieţii cotidiene“.

Confidenţialitatea datelor, o problemă majoră

Casele viitorului promit să ne îmbunătăţească viaţa din multe puncte de vedere însă, vor exista şi probleme, iar una dintre cele mai mari o reprezintă intimitatea utilizatorului. Într-un articol intitulat „Smart Homes: Our Next Digital Privacy Nightmare“ (trad. - „Casele inteligente: următorul coşmar al confidenţialităţii“), jurnalistul John Paul Titlow explică riscurile unui viitor în care toate utilităţile sunt conectate la internet.

„Luaţi în considerare faptul că, în ultimii ani, furnizorii de internet şi operatorii de telefonie mobilă au fost bombardaţi de cereri legate de informaţiile clienţilor din partea autorităţilor guvernamentale. Numai operatorul AT&T primeşte 700 de astfel de cereri pe zi“, subliniază jurnalistul.

Această creştere a solicitărilor din partea guvernelor vine pe fondul numărului din ce în ce mai mare de dispozitive permanent conectate la internet. Aceste tehnologii au evoluat mai repede decât cadrul legislativ şi asta este o problemă.

„Informaţiile puse la dispoziţie de o casă inteligentă pot fi extraordinar de detaliate“, susţine Rebecca Jeschke, director de relaţii publice la Electronic Frontier Foundation. În urma unei scurte analize a consumului de curent electric dintr-o casă inteligentă se poate determina programul şi obiceiurile unei familii.

„Nu mai este mult până când te vei putea uita la consumul de energie electrică dintr-o casă şi îţi vei da seama când a fost deschis frigiderul şi câtă mâncare este în el, chiar dacă frigiderul nu este unul inteligent“, a declarat Jeschke.

De fiecare dată când conectăm un aparat electrocasnic la internet vom crea un nou set de date despre vieţile noastre. Aceste informaţii vor fi stocate pe serverele unei companii şi, cu toate că ne-ar putea fi foarte utile, ar putea fi folosite de autorităţi sau chiar de hackeri.

casa inteligenta foto shutterstock

O problemă şi mai mare o reprezintă tehnologiile care permit monitorizarea şi controlul casei direct de pe telefoanele mobile. Abdullahi Arabo, un cercetător de la Universitatea Oxford, susţine că „dispozitivele noastre inteligente deţin mai multe informaţii despre noi decât creierele noastre. Asta le face o ţintă perfectă pentru hackeri, aplicaţii de tip malware şi utilizatori neautorizaţi“.

De exemplu, în cazul în care smartphone-ul care monitorizează şi controlează o casă inteligentă este furat, hoţul ar putea avea acces la camerele de supraveghere, ar putea controla dispozitivele electronice şi ar putea chiar să descuie uşile casei.

„Prevăd multe lucruri rele în această lume conectată“, spune Jeschke.

Una dintre cele mai mari ameninţări la adresa intimităţii o reprezintă guvernele. Firmele care oferă servicii de monitorizare video pot oferi, la cererea autorităţilor, acces la camerele de supraveghere instalate într-o locuinţă. „Când apelăm la astfel de servicii trebuie să ne întrebăm: «Dacă eu pot să accesez aceste informaţii, cine altcineva mai poate?»“, susţine Rebecca Jeschke.

În România, legea numărul 506/2004 specifică faptul că autorităţile pot primi acces la datele sensibile numai în cazul în care acestea ţin de domeniul apărării şi securităţii naţionale. De asemenea, în cazul în care utilizatorii sunt suspectaţi de comiterea unor infracţiuni sau au dosare penale, organele legislative pot cere accesul la datele cu caracter personal.  

Case inteligente pentru veteranii de război

O asociaţie din Statele Unite ale Americii s-a dedicat construirii de case inteligente special concepute pentru soldaţii care se întorc de pe front cu răni severe. Proiectul „Building For America’s Bravest“ vrea să uşureze viaţa celor care şi-au pierdut membre sau care au rămas paralizaţi.

Fundaţia actorului Gary Sinise împreună cu Tunnel to Towers Foundation va organiza un eveniment caritabil menit să strângă bani pentru a-i construi o casă sergentului Ben Tomlinson. El a rămas paralizat după ce a fost împuşcat în Afghanistan, în 2010. Organizatorii trebuie să strângă suma de 400.000 de dolari pentru a-i oferi veteranului o locuinţă dotată special pentru nevoile acestuia.

Casa lui Tomlinson va fi personalizată pentru a corespunde nevoilor lor. Vor exista o multitudine de automatizări iar sergentul va putea controla aproape orice cu ajutorul unui iPad. De exemplu, tejgheaua sau dulapurile vor coborî la nivelul veteranului şi oglinda din baie se va înclina. Toate acestea vor fi posibile prin simpla apăsare a unei taste. „Scopul casei inteligente este de a-i oferi lui Tomlinson independenţa de care acesta are nevoie“, a declarat Chris Kuban, un reprezentant al fundaţiei Tunnel to Towers.

Cele două fundaţii care au demarat „Building For America’s Bravest“ nu sunt, totuşi, la primul proiect de acest gen. În 2008,  soldatul Brendan Marrocco şi-a pierdut toate membrele, în urma unei explozii în Irak. El a primit o casă special concepută pentru nevoile lui, în 2011.

Fiecare casă inteligentă trebuie să fie gândită special pentru nevoile fiecărui veteran în parte. De exemplu, unii soldaţi au suferit răni care le permit să se deplaseze pe proteze, însă alţii vor fi blocaţi în cărucioarele cu rotile întreaga viaţă.

Tyler Huffman, un veteran de 24 de ani din Missouri care a rămas paralizat de la brâu în jos, a primit ajutor din partea proiectului „Building For America’s Bravest“. Unul dintre cele mai dificile lucruri în construirea acestor case destinate veteranilor este ascunderea tehnologiilor folosite.

„Nu voiam ca cineva să intre la mine în casă şi să aibă impresia că se află într-un centru de reabilitare sau într-un spital“, spune Huffman. „Voiam să arate ca orice altă casă din oraş şi cei care au construit-o s-au descurcat de minune“, a mai spus acesta.

Actorul Gary Sinise, cunoscut pentru rolul său în serialul „CSI: New York“, susţine că este motivat de amintirea războiului din Vietnam când, zice el, nimănui nu-i păsa de veterani. „Era ruşinos pentru ţara noastră. Viaţa veteranilor era foarte dificilă. Nu numai că trebuiau să trăiască cu amintirea piretenilor pierduţi, cu traumele războiului, ci trebuiau să se întoarcă într-o ţară care îi trata ca pe nişte nimicuri“, a declarat Sinise.

casa FOTO fastcoexist.com

Casele create prin proiectul Building For America's Bravest arată ca nişte case obişnuite FOTO fastcoexist.com

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite