Acer ConceptD 5, laptop puternic pentru creatorii de conţinut [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acer ConceptD 5.  FOTO Adrian Pogîngeanu
Acer ConceptD 5.  FOTO Adrian Pogîngeanu

Acer ConceptD 5 este un laptop destinat profesioniştilor creativi, cum ar fi editorii video şi creatorii de conţinut online, care au nevoie de un înlocuitor pentru sistemele desktop.

Fie din motive de portabilitate, fie din motive de spaţiu sau pur şi simplu pentru că vor ceva nou.

Cutia e una destul de banală, prin contrast cu laptopul, poate doar D-ul să-ţi atragă atenţia şi modul în care e compartimentat conţinutul. Înăuntru găseşti în afară de PC, un încărcător masiv şi ghidul de pornire.

Şasiul lui ConceptD 5 este realizat în principal din metal, cu excepţia ramelor ecranului. Suprafaţa metalică are un finisaj care pare greu de zgâriat, datorită unui strat subţire asemănător ceramicii. Materialul se numeşte Micro-Arc Oxidation (MAO). Pastrează puţin amprentele, dar în general, este un finisaj practic care pare mai durabil decât aluminiul obişnuit.

ConceptD 5 combină un ecran IPS de 16 inci, cu rezoluţie 3K (3.072×1.920), cu un procesor Intel Core i7 şi placă video Nvidia GeForce RTX 3060, care face faţă inclusiv jocurilor. 

Acer ConceptD 5 specs ecran

Afişajul mat este certificat PANTONE şi suportă 100% din gama de culori DCI-P3, plus standard de acurateţe a culorilor Delta E<2. Ecranul are un raport ecran-corp de 87%, datorită muchiilor înguste pe 3 laturi şi împreună cu raportul de aspect al ecranului 16:10, te ajută să cuprinzi mai mult conţinut fără să dai scroll.

Luminozitatea de 400 niţi a afişajului nu este cea mai mare, dar mi se pare potrivită pentru  utilizarea profesională, de obicei profesioniştii tind să lucreze într-o zonă slab iluminată, cu cât mai puţină strălucire posibil.

Acer ConceptD 5 colaj laturi

Luminozitatea şi contrastul sunt bune, dacă nu excepţionale, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Culorile nu ies puternic în evidenţă, dar sunt bogate şi bine saturate.

Tastatura iluminată e frumoasă, dar poate nu cea mai confortabilă, pentru că tastele sunt foarte joase (circa 1mm), dar te obişnuieşti cu ea în câteva zile.Touchpad-ul este mare fără butoane, cu margine cromată, răspunde bine la comenzi. În colţul din stânga sus are un cititor de amprentă pentru a te autentifica fără a tasta o parolă. Suprafaţa senzorului este cam mică şi s-ar putea să nu reuşeşti autentificarea întotdeauna din prima.

Modelul testat de ConceptD 5 (CN516-72G-7977) are un procesor Intel Core i7-11800H, 16 GB de memorie RAM şi o unitate SSD NVMe de 512GB, procesor grafic NVidia GeForce RTX 3060 de 6GB (GDDR6), sistem de operare Windows 10 Pro. Pe partea de porturi avem 2x USB-C Thunderbolt 4 , 2x USB-A 3.2 Gen2,1x HDMI 2.1, 1x RJ45 Ethernet, jack de 3.5 mm. Găsim şi un slot SD-Card şi sistem Kensington antifurt. Conexiune pe fir Intel Killer cu viteză până la 2.5Gbps, wireless IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2

Câteva capturi din CPU-Z.

Acer ConceptD 5 specs

Difuzoarele stereo plasate sub laptop sunt bune deşi volumul nu e cel mai puternic. Sunt avantajate vocile şi înaltele, basul nu străluceşte dar mediile sunt bune. 

Software-ul DTS:X Ultra are grijă ca totul să se audă ok, de la muzică, filme, voce, jocuri etc. Camera web centrată deasupra ecranului are obişnuita rezoluţie de 720p şi captează imagini bune pentru muncă / conferinţe online. 

Sunetul de pornire e spectaculos, mai ales dacă nu ştii la ce să te aştepţi.

Am făcut şi câteva teste, primul pentru SSD cu CrystalDiskMark, stânga viteza de citire, dreapta viteza de scriere.

Acer ConceptD 5 test viteza SSD

Ţinând cont de dotări, minus rata de refresh de 60Hz,  poate fi utilizat pentru gaming, de aceea unul din primele teste la care l-am supus este 3DMark. 

Acer ConceptD 5 test gaming

Test PCMark10 pentru compatibilitatea cu munca de birou, Modern Office.

Acer ConceptD 5 test PCMark 10

Test PCMark10 pentru autonomia bateriei la rularea de conţinut video.

Acer ConceptD 5 Test PCMark10 pentru autonomia bateriei

Cum e în utilizare? Foarte rapid, nu se încălzeşte puternic şi nu e foarte zgomotos. În utilizare îţi dă senzaţia de compact şi soliditate, de faptul că te poţi baza pe el indiferent cât de solicitante sunt sarcinile la care îl supui.

Poţi încărca laptopul printr-unul dintre porturile USB-C, dar încărcătorul masiv de 230 W inclus este necesar pentru a utiliza viteza maximă a computerului. Încărcarea completă a bateriei de 4 celule tip Li-Ion, de la 0-100%, durează circa o ora.

Acer ConceptD 5 are dimensiunile 358.5 x 262.4 x 19.9 mm şi o greutate de 2.4 kg fără încărcător.

Ţinând cont de ecranul special şi de dotările hardware de top, Acer ConceptD 5 nu e un laptop ieftin. La momentul acestui review preţul său este în jur de 2000 de euro pe piaţa europeană sau de dolari în SUA.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite