Se depun cereri pentru bursele profesionale. Vezi câţi bani se dau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care urmează, din această toamnă, cursurile învăţământului profesional prin programul "Alege-ţi drumul!" trebuie să depună, la secretariatele unităţilor şcolare la care sunt înscrişi, cereri pentru a primi burse profesionale.

Potrivit Hotărârii de guvern nr.1.062, publicată vineri, 9 noiembrie, în Monitorul Oficial, în acest an, din cauza emiterii cu întârziere a actelor care asugură cadrul legal pentru acordarea acestor burse, cererile nu se depun în septembrie, cum se anunţase iniţial, ci în 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii menţionate. Asta înseamnă că elevii au timp doar până în 23 noiembrie să meargă la secretariat şi să completeze cererea. Cerere vor trebui să facă, din nou, şi elevii de la profesională care au cerut "Bani de liceu", aceştia urmând să beneficieze, însă, doar de bursă profesională.

Tot ca o excepţie de la regulă, bursa aferentă lunii noiuembrie va avea un cuantum de 500 de lei, pentru ca elevii să-şi poată recupera, astfel, banii neprimiţi pe lunile septembrie şi octombrie. Cuantumul normal al bursei este de 200 de lei pe lună.

Programul “Alege-ţi drumul!” oferă o pregătire profesională cu durata de doi ani pentru dobândirea unei calificări. Pregătirea prin învăţământul profesional este parte a liceului tehnologic şi este organizată după clasa a IX-a. Pe parcursul celor doi ani de studiu elevii vor avea posibilitatea să parcurgă disciplinele pentru învăţământul obligatoriu şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. La finalul celor doi ani de studii, absolvenţii vor primi un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în Uniunea Europeană. Cei care doresc îşi pot continua studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).


Reamintim că în Sălaj au fost reînfiinţate, din această toamnă, clase de profesională în  cinci domenii de pregătire. Este vorba, în primul rând, despre domeniul mecanic, pentru care sunt  patru clase – câte una la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Grupul Şcolar “Liviu Rebreanu” Hida, Grupul Şcolar “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei şi la Grupul Şcolar "Cserey - Goga" Crasna. În domeniul este o singură clasă – la Grupul Şcolar “Mihai Viteazul” Zalău, iar în domeniul comerţului, tot o clasă, dar la Grupul Şcolar “Voievodul Gelu”. Tot la “Voievodul Gelu” funcţionează şi o clasă de turism şi alimentaţie publică, iar la Grupul Şcolar Sîg este o grupă  în domeniul fabricarea produselor din lemn.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite