Satul Sălăjean: tradiţie, folclor, meşteşuguri, toate adunate la un loc la castrul Porolissum de la Moigrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Consiliul Judeţean Sălaj organizează a cincea ediţie a evenimentului "Satul Sălăjean"
Consiliul Judeţean Sălaj organizează a cincea ediţie a evenimentului "Satul Sălăjean"

Zălăuanii sunt aşteptaţi la complexul arheologic de la Moigrad pentru a cincea ediţie a  evenimentului „Satul Sălăjean”.Tradiţie , folclor, meşteşuguri, concursuri inedite toate îi aşteaptă pe cei care vor să petreacă  în 3 şi 4 august două zile de relaxare şi destindere la castrul roman de la Porolissum.

Dacă doriţi să vedeţi cum se ţese, sau să vedeţi meşteşugari sălăjeni cum confecţionează clopuri sau costume populare  puteţi  vizita standurile din zona amfiteatrului roman de la Porolissum. Cei interesaţi vor putea degusta  bucate specifice zonei Sălajului la târgul de produse tradiţionale.
Timp de două zile, trei şi patru septembrie zălăuanii şi sălăjenii  vor avea posibilitatea să vadă adunate la un loc tradiţii ale satului sălăjean.
Manifestarea  anuală devenită tradiţie de  cinci ani încoace, Satul Sălajean , aşteaptă zălăuanii să petreacă un weekend plin de manifestări , în amfiteatrul de la castrul roman Porolissum din Moigrad. Transportul la eveniment este asigurat gratuit de către Consiliul Judeţean, şi de asemenea  vor exista curse speciale din faţa instituţiei Consiliului Judeţean Sălaj la orele 13-30, 15.00 cu întoarcere în oraş la orele 20.00.
Programul va debuta sâmbătă 3 septembrie de la 12.30 cu deschiderea oficială a manifestărilor. În intervalul orar  13,05 -14.40 va avea loc un spectacol de muzică populară transmis în direct de către televiziunea TVR Cluj în cadrul emisiunii “Vine Clujul pe la noi ” unde gazde vor fi Sergiu Vitalian Vaida şi trupa umoristică Nănaşii. La spectacol iubitorii muzicii populare vor putea asculta interpreţii ansamblului  folcloric Meseşul:  Victoriţa Sfăt, Alexandra Chira, Adriana Baciu Bonţe, Laura Valea, Adelina Borzan, Diana Gherman şi alţi interpreţi din Sălaj.
De la ora 15.00 şi până la lăsarea serii la orele 20.00 organizatorii oferă celor interesaţi să participe la eveniment momente artistice, demonstraţii de artă culinară, târg de produse artizanale. Programul folcloric ”Cântec joc şi voie bună” va aduce pentru iubitorii tradiţiei sălăjene ce se vor decide să petreacă sfârşitul de săptămână la castrul de la Moigrad formaţii de dansuri şi ansambluri din tot judeţul.
Printre ansamblurile participante se vor număra  Ansamblul Spiriduşii Valcăului, formaţia de dansuri populare din Ilişua, Orchestra şi grupul de dansuri ale Clubului Copiilor din  Cehu Silvaniei, grupuri folclorice din satele sălăjene  Ciumărna, Tetiş, Horoatul Crasnei, Şamşud şi Nuşfalău.

image

Pentru cei ce vor să aprecieze la propriu arta culinară şi bucătăria tradiţională, vor exista standuri cu produse  făcute de gospodarii  Sălajului, pecie afumată, cârnaţi de casă , pâine coaptă pe vatră, murături, toate în cadrul Bucătăriei Sălăjene de la romani la sălăjeni. Cei interesaţi de gastronomie  vor putea asista la demonstraţii practice de gătit şi vor putea vedea cum se pregătesc  mâncărurile  romane, evreieşti, slovăceşti, ungureşti şi româneşti. De asemenea cei mai pofticioşi  îşi vor putea cumpăra de la standuri la preţuri rezonabile felul de mâncare ce li se pare mai apetisant, preparatele vor fi variate şi specifice  unor zone folclorice din Sălaj.
Nu vor fi uitaţi nici cei care vor să deguste direct de la producători principalele băuturi specifice Sălajului, binecunoscuta pălincă de Sălaj, şi vinul spumant al zonei.
Sălăjenii sunt aşteptaţi de asemenea tot sâmbătă în prima zi a “Satului Sălajean” la târgul de meşteşuguri, unde pot vedea îndeaproape cum se fac oalele de lut, coşurile împletite din nuiele, instrumente muzicale sculptate în lemn, obiecte confecţionate de meşteri fierari,şi podoabe din împletituri şi mărgele tipice portului popular din Sălaj.  La târg vor participa meşteri populari, olari,fierari, iconari, clopari, din comunităţile locale ale Sălajului.



Duminică 4 septembrie în cea de a doua zi a evenimentului  atmosfera va fi aceeaşi , cu cântec, cu joc, cu mâncare tadiţională sălăjeană .Toţi sălăjeni cu spirit competitiv sunt aşteptaţi la concursurile lansate de către organizatori, se vor putea întrece la curăţatul cepei, şi la spus vorbe şi expresii populare din Sălaj. Concursul “ Un sac de ceapă că-i pus pe iarn㔺i „concurs de vorovit ca în Sălaj, se vor desfăşura în intervalul orar 16. 00-16.30. Cei interesaţi se vor putea înscrie la standurile pregătite, ceapa o va oferi organizatorul . În încheierea zilei iubitorii trupei umoristice Nănaşii se vor putea amuza împreună cu ei până la finalul zilei.


image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite