Proiectul inedit care schimbă ”aspectul de spital” al unei unităţi de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape două mii de fotografii au fost înscrise în concurs
Aproape două mii de fotografii au fost înscrise în concurs

Fotografii realizate de 15 elevi şi profesori ai Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău vor împodobi, în curând, holurile din corpul A al liceului, în cadrul unui demers ce-şi propune să creeze o atmosferă mai caldă şi mai plăcută în instituţie.

Totul a pornit de la senzaţia lăsată de clădirea proaspăt renovată (printr-un proiect derulat din fonduri europene) unei profesoare de limba română tocmai întoarse din concediul de maternitate. ”I-am spus domnului director, la prima noastră întâlnire, că apreciez foarte mult confortul asigurat în urma lucrărilor, dar mi se pare că atunci când intru în şcoală am sentimentul că intru într-un spital”, a spus miercuri, 13 ianuarie, profesoara cu pricina, Anca Avram, la expoziţia ce prezintă fotografiile ce urmează să fie expuse pe holuri.
Conceptul a fost conturat împreună cu un alt profesor, de această dată de matematică, Mirel Matyas, care era deja pasionat de fotografie, ceea ce a dat şi direcţia de urmat pentru schimbarea atmosferei ”de spital” a liceului. Proiectul a fost intitulat ”API - Lumină şi Culoare” şi a fost început - după cum a precizat directorul Ioan Lung - cu realizarea unei zone de relaxare (pentru profesori) în faţa cancelariei, urmând să fie realizată una similară şi pentru elevi.


Pentru această schimbare de atmosferă, 1951 de fotografii au fost înscrise într-un concurs, juriul specializat selectând 100 de fotografii realizate de foşti şi actuali elevi, precum şi profesori ai Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău: Barna Robert, Criste Marius, Cupşa Vlad, Fodoca Cezar, Mastan Claudiu, Mesaroş Ronel, Miclea Alexandru, Nagy Ştefan, Petriş Alexandru, Poptelecan Ionuţ, Şortan Bogdan, Stoica Adina, Chende Ana Maria, Man Cristian, Matyas Mirel. ”Am mers pe fotografii care pot să transmită un mesaj, care să completeze ideea fotografiei”, a explicat Mirel Matyas.


De menţionat este faptul că la nivelul colegiului API există o preocupare accentuată pentru arta fotografică. Profesorul Matyas spune că totul a pornit de la profesorul de engleză Cristian Man, fotograf de evenimente în timpul liber, care l-a inspirat şi pe el să-şi cumpere un aparat foto bun şi de la care a pornit o întreagă ”emulaţie fotografică” în rândul profesorilor, dar şi al elevilor colegiului.

Vă mai recomandăm:

Un dascăl cu vocaţie a urcat mult prea devreme la ceruri. Mesajul cutremurător  al elevilor: „Vă vom iubi mereu, domnule profesor! Vă mulţumim pentru tot“


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite