Premieră medicală la Spitalul din Zalău. Intervenţia care a salvat un bărbat de 69 de ani de la castrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Sălaj a fost realizată, în premieră, o intervenţie chirurgicală complexă, cu ajutorul unui aparat performant achiziţionat printr-o investiţie de aproape 170.000 de euro.

Spitalul Judeţeane de Urgenţă Zalău a marcat luni, 7 octombrie, o premieră, după ce o echipă de medici urologi a realizat prima intervenţia laparoscopică 3D pentru o afecţiune oncologică a prostatei.

Intervenţia chirurgicală a fost transmisă în direct specialiştilor care participă în această perioadă la Zilele Urologiei Sălăjene, eveniment aflat la prima ediţie şi organizat în cadrul manifestării "Toamna Medicală Sălăjeană 2019". Din echipa medicală au făcut parte prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Catedrei de Urologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, şi fostul său student, dr. Ioan Bogdan Juravle, în prezent medic specialist urolog în cadru SJU Zalău, precum şi doi medici de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.

"Ceea ce s-a realizat astăzi (luni, 7 octombrie -n.n.) este o prostatectomie radicală laparoscopică 3D în cazul unui pacient de 69 de ani cu cancer de prostată, operat prin manevre minim invazive, cu aparatură de ultima generaţie. Este o operatie delicată, care nu se face decât în puţine spitale din România", a precizat dr. Bogdan Juravle.
Potrivit spuselor sale, acest tip de intervenţie minim invazivă, destinată patologiei benigne şi maligne a tractului urinar - cancer prostatic, renal şi vezical - va fi disponibilă pentru pacienţii SJU Zalău începând cu luna noiembrie. Echipamentul medical de laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele sale specifice, are o valoare de aproape 170.000 de euro, fiind achiziţionat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sălaj. "În ultimii doi ani, aproximativ o treime din spitalizările continue a pacienţilor Compartimentului Urologie a fost încadrată în sfera patologiei benigne şi maligne a tractului urinar", a precizat urologul sălăjean.

Recuperare rapidă

La rândul său, prof. univ. dr. Ioan Coman subliniat că aparatul medical reprezintă o achiziţie importantă, cu atât mai mult cu cât puţine spitale din România au în dotare un astfel de echipament. "Este o zi istorică pentru urologia sălăjeană şi asta deoarece nu orice centru de urologie, fie el chiar si universitar, îşi permite să organizeze o sesiune de live surgery (operaţii transmise în direct - n.n.).  Acest aparat ultraperformant oferă multiple beneficii: asigură o mai mare siguranţă şi precizie şi permite o intervenţie chirurgicală puţin invazivă, timpul necesar fiind mult redus comparativ cu cel dintr-o intervenţie clasică; pacientul are, astfel, beneficiile unei recuperări post-operatorii mult mai rapide, iar costurile de spitalizare se reduc".

Specialistul clujean a mai spus că echipa medicală a fost pusă în faţa unui caz complex: "Vorbim despre un pacient care avea un cancer de prostată care până nu demult ar fi însemnat castrare. Un pacient care, în lipsa unei astfel de intervenţii, nu putea să rămână şi bărbat, şi fără cancer; fără acest aparat de laparoscopie 3D nu existau mijloace de a conserva nişte structuri anatomice extrem de importante pentru a scăpa pacientul de cancer şi a-i oferi, în acelaşi timp, o calitate adecvată a vieţii, respectiv să rămână continent urinar şi cu funcţia erectilă conservată".

În ultimii doi ani, la nivelul SJU Zalău, urologia a avut o tendinţă continuă de dezvoltare, diversificare şi îmbunătăţire a serviciilor medicale destinate pacienţilor unităţilor spitaliceşti, prin investiţii importante în dotarea cu aparatură şi echipamente medicale moderne. Compartimentul de urologie din cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti sălăjene are o capacitate de 20 de paturi şi dispune de o echipă medicală formată din trei medici specialişti, 13 asistenţi medicali şi îngrijitori.

Vă mai recomandăm:

Investiţie de peste 100.000 de lei la Spitalul Judeţean din Zalău. Banii au fost asiguraţi de o multinaţională

FOTO Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Zalău va fi reabilitată. Cum va arăta imobilul după investiţii de 30 milioane de lei

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite