Poliţistul din Şimleu care a împuşcat mortal un suspect de furt, scos de sub urmărire penală. Procurorii au decis că avea dreptul de facă uz de armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au stabilit că Dorin Baidoc, poliţistul din Şimleu Silvaniei care, în timpul unei misiuni, a împuşcat mortal un suspect de furt, trebuie scos de sub urmărire penală întrucât el nu a făcut altceva decât să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu.

Dorin Baidoc, poliţistul din Şimleu Silvaniei care a împuşcat la sfârşitul lunii iulie un bărbat din comunitatea de romi din Pustă Vale, suspect într-un caz de furt de fier vechi, a fost scos de procurori de sub urmărirea penală din dosarul în care el era cercetat pentru omor calificat. Decizia a fost luată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care au preluat la sfârşitul anului trecut dosarul de la colegii lor din Sălaj. Potrivit rezoluţiei date de procurorii clujeni, decizia scoaterii de sub urmărire penală este justificată de faptul că, în urma cercetării, s-a stabilit că poliţistul "nu a acţionat asupra victimei cu intenţia de a o ucide, ci în calitatea de agent de poliţie, reprezentant al instituţiei statului". Mai mult, procurorii spun că au fost îndeplinite condiţiile pentru a se stabili că poliţistul "avea dreptul să facă uz de armă împotriva victimei". "Considerăm că învinuitul Baidoc Dorin Mihai trebuie să beneficieze de protecţia oferită de legiuitor poliţistului aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", concluzionează procurorii clujeni.

Vestea a fost primită cu bucurie de colegii poliţistului, care l-au susţinut în toată această perioadă. "Această soluţie confirmă că poliţistul şi-a făcut doar treaba. N-a fost vorba despre nicio discriminare, ci şi-a îndeplinit doar sarcina de serviciu, aşa cum am susţinut încă de la început", ne-a declarat Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Împuşcarea bărbatului din Pustă Vale de către poliţist a stârnit, la acea vreme, mare vâlvă, întrucât victima era de etnie romă iar organizaţiile acestei etnii s-au grupat rapid în jurul familiei îndoliate şi au acuzat de discriminare atât pe poliţist, cât şi pe organele de cercetare penală şi de ordine, care ar fi mers în comunitate în număr prea mare şi ar fi dus, astfel, la intimidarea membrilor comunităţii.

Reamintim că incidentul în urma căruia poliţistul din Şimleu a ajuns în atenţia organelor de cercetare penală a avut loc în seara zilei de 28 iulie, în comunitatea de rromi din Pustă Vale. Potrivit informaţiilor primite, imediat după incident, de la reprezentanţii IPJ Sălaj, acesta se afla în timpul serviciului şi a fost solicitat să verifice o sesizare a unui administrator din zonă, care semnala un caz de furt de fier vechi. Poliţistul a verificat sesizarea, a constatat că aceasta se confirmă, obţinând totodată indicii cu privire la suspecţi şi direcţia spre care plecaseră. A pornit în urmărirea lor şi i-a localizat în cartierul Pustă Vale din oraş. În căruţă se aflau bunurile furate, despre care suspecţii au spus că le-au cumpărat, dar au refuzat să-i spună agentului de poliţie de la cine şi au devenit agresivi, înjurându-l şi ameninţându-l.

În intenţia de a-i conduce la sediul poliţiei pentru cercetări, cei trei bărbaţi, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, au opus rezistenţă, l-au lovit pe omul legii cu pumnii, picioarele şi o piatră, şi i-au rupt cămaşa de la ţinuta de serviciu, încercând să scape prin fugă. În acelaşi timp, poliţistul a scos pistolul şi a tras un foc de armă spre bărbat, rănindu-l. Agentul de poliţie a solicitat imediat prezenţa unei ambulanţe. Un echipaj SMURD a ajuns imedit la faţa locului, însă bărbatul decedase deja, fiind rănit în zona intercostală.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite