PNL a rămas fără principala „gură de foc“ pentru Primăria Zalău. Înalta Curte de Casaţie a stricat planurile liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Căpîlnaşiu este la al doilea mandat de primar al Zalăului FOTO Adevărul
Radu Căpîlnaşiu este la al doilea mandat de primar al Zalăului FOTO Adevărul

Prelungirea procesului pe care co-preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, îl are la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Agenţia Naţională de Integritate, îi pune pe liberali să apeleze la o soluţie de avarie în perspectiva alegerilor locale din 5 iunie.

Radu Căpîlnaşiu, co-preşedinte al PNL şi Sălaj şi actual primar al municipiului Zalău, nu va candida pentru un nou mandat la conducerea Primăriei, deşi era unanim recunoscut drept candidatul liberal cu cele mai mari şanse de a câştiga alegerile locale din acest an, din municipiu.

Decizia a fost anunţată de liberal încă din vara anului trecut, însă la presiunea colegilor de partid, Căpîlnaşiu a revenit asupra ei şi a luat în considerare o eventuală nouă candidatură. Renunţarea la candidatură a revenit, însă, în actualitate, după ce la sfârşitul lunii ianuarie 2016, în procesul pe care primarul îl are la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Agenţia Naţională de Integritate instanţa supremă a admis, în principiu, recursul declarat de edil, dar nu a dat o soluţie, ci a stabilit un nou termen, pentru data de 31 martie 2016.

În primă instanţă, Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia formulată de Radu Căpîlnaşiu împotriva raportului ANI din 1 noiembrie 2013 prin care se constata că acesta ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010 – prezent, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Zalău, Judeţul Sălaj, şi calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. CITADIN ZALĂU S.R.L. Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.

Edilul a atacat cu recurs decizia Curţii de Apel Cluj la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încă din noiembrie 2014, neajungându-se, încă, la o soluţie definitivă. Dacă instanţa supremă va menţine decizia Curţii de Apel Cluj, Radu Căpîlnaşiu nu va avea voie să candideze în urmărtorii trei ani.


Valeriu Crişan, desemnat candidatul liberalilor la Primăria Zalău

În aceste condiţii, Comitetul Local Executiv al PNL Zalău a decis, joi, 4 februarie, să-l desemneze pe Valeriu Crişan ca şi candidatul PNL Sălaj în lupta pentru fotoliul de primar al Zalăului, la alegerile locale din 5 iunie. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al PNL Sălaj, Paul Maghiu, pentru a deveni oficială şi definitivă, desemnarea va trebui confirmată, săptămâna viitoare, de Biroul Permanent Local şi de Consiliul de Coordonare Local, după care va fi supusă aprobării Biroului Politic Judeţean al PNL Sălaj. Ultima validare – fiind vorba despre candidatura pentru un municipiu – va aparţine, însă, Biroului Politic Naţional.

Desemnarea candidatului PNL s-a făcut ţinând cont de un sondaj comandat de partid, ce urmărea notorietatea mai multor membri ai formaţiunii, în percepţia respondenţilor. Fără Căpîlnaşiu, candidatul cu cea mai mare notorietate, lupta s-a dat, se pare, între Claudiu  Bîrsan şi Valeriu Crişan.

Vă mai recomandăm:

Ce şmecherii mai fac instituţiile publice cu banii noştri: plăţi pentru lucrări neefectuate sau achitate deja, decontări ilegale, bugete supraevaluate

Primar trimis în judecată în tandem cu un consilier local. Ce au aflat procurorii despre cuibul de viespi din primărie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite