Parcul central, amenajat cu 4 milioane de lei. Vom avea panou de căţărare, zone de stat pe pătură şi cascadă în trepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amfiteatrul va fi acoperit şi promite să fie un punct de reper pentru Zalău FOTO Olimpia Man
Amfiteatrul va fi acoperit şi promite să fie un punct de reper pentru Zalău FOTO Olimpia Man

Parcul din centrul Zalăului promite să devină principala zonă de atracţie a oraşului, după ce Primăria a început să investească acolo, din fonduri europene, aproape 4.000.000 de lei.

Banii vor tranforma radical atât înfăţişarea parcului, cât şi utilitatea lui, aici urmând să fie amenajate, printre alte, o pistă pentru bicilişti (prima din Zalău), un panou de căţărare, terase înierbate unde zălăuanii îşi vor putea întinde o pătură şi vor putea citi o carte ori se vor putea odihni.


Proiectul marchează şi alte premiere, cum ar fi amenajarea unor spaţii destinate animalelor de companie, unde acestea vor putea fi lăsate libere de către proprietari, în restul parcului accesul lor fiind permis doar în lesă. Vor fi montate, de asemenea, şi două antene wireless.


Despre toate acestea au vorbit azi, într-o conferinţă de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu şi Doina Opriş, managerul proiectului. Potrivit Doinei Opriş, una dintre schimbările spectaculoase pe care le va suferi parcul din centrul Zalăului va viza amfiteatrul, care va fi acoperit pentru a permite găzduirea unor evenimente indiferent de condiţiile meteo. Spectaculozitatea va fi dată în special de designul acoperişului, reprezentat de un arc mai mare şi unul mai mic care se vor îmbina şi vor susţine învelitoarea. „Va fi o lucrare unicat în Zalău şi un punct de reper pentru oraş”, consideră managerul de proiect.


De toate pentru toţi


Amenajarea este gândită în aşa fel încât să fie atractivă pentru toate categoriile de vârstă. Pentru cei mici va fi reamenajat actualul loc de joacă, pentru şcolari, în apropierea scărilor va fi amenajată o fântână arteziană cu puncte cardinale şi mese pentru şah ori table, iar pentru adolescenţi va fi montat, în partea dreaptă sus a scărilor, un panou de căţărare.Nu vor fi neglijaţi nici vârstnicii, pentru care va fi amenajată o terasă unde se va putea juca şah, cu piese asigurate prin proiect, iar pentru amatorii de ieşiri la iarbă verde, pe părţile laterale ale scărilor vor fi construite nişte terase înierbate, unde cine va dori îşi va putea întinde o pătură pe care să se odihnească ori să citească o carte.


Parcare pentru maşini


Proiectul rezolvă, într-o anumită măsură, şi problema parcării maşinilor celor care vin în parc de la distanţe mai mari. La capătul dinspre Şcoala „Gheorghe Lazăr” va fi amenajată o parcare, ce va avea, însă, din cauza spaţiului limitat, doar şapte locuri.


Vor fi montate şi patru cişmele cu apă de băut, iar „navigatorii” pe Internet îşi vor putea aduce laptop-urile şi tabletele în parc, pentru că aici vor fi montate două antene wireless.


Lucrările au început în martie 2012 şi sunt programate să se încheie la sfârşitul acestui an. Valoarea contractului de lucrări este de 3.452.375,76 lei (inclusiv TVA) şi a fost semnat cu S.C. ACI Cluj S.A.. Finanţarea este asigurată din Fondul  European pentru Dezvoltare Regională, bugetul  naţional şi bugetul local, în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Centre urbane.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite