Liberalii pregătesc reintroducerea admiterii la liceu doar pe baza notelor la examene. Modificarea ar urma să se aplice de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Taloş, deputat USL de Zalău FOTO Arhivă
Mirel Taloş, deputat USL de Zalău FOTO Arhivă

Parlamentarii liberali propun, printr-o iniţiativă legislativă depusă în Parlament de deputatul Ioan Cupşa eliminarea mediei ponderate din procesul de admitere la licee şi introducerea concursului naţional pentru această admitere.

Potrivit informaţiilor prezentate, într-o conferinţă de presă, de către deputatul de Zalău Mirel Taloş, iniţiativa legislativă prevede  modificarea şi completarea articolului 76  din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul admiterii la liceu exclusiv pe bază de examen.

"Considerăm că prin introducerea unui concurs naţional pentru admiterea la liceu şi şcoli profesionale calitatea învăţământului va creşte, iar principala consecinţă pe termen lung va fi evoluţia mai rapidă şi mai sănătoasă a societăţii româneşti", crede parlamentarul, apreciind că un astfel de examen ar "eradica nivelul de subiectivism care se abate asupra notelor obţinute în clasele V- VIII".

"Specificăm faptul că pentru a implementa această modificare legislativă nu va fi nevoie de alte resurse materiale sau financiare şi nici de noi resurse de personal. Această măsură legislativă se doreşte a fi aplicată începând cu anul şcolar 2014- 2015  pentru a nu produce o destabilizare a procesului de învăţământ", a completat el.

Mirel Taloş a explicat că principiul ar fi acela al unui concurs naţional, repartizarea făcându-se în ordinea mediei obţinute şi în conformitatea opţiunilor exprimate, aceasta având caracter naţional. În ceea ce priveşte liceele vocaţionale, admiterea s-ar particulariza "cu probe specifice. Aşa cum, pentru şcolile profesionale care vor solicita acest lucru, elevii trebuie sa parcurgă probe de aptitudini, ca o condiţie de admitere în aceste şcoli", explică el.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite