Liber la plata impozitelor şi taxelor locale. Vezi ce bonificaţii primeşti dacă achiţi integral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ghişeele Serviciului e Impozite şi taxe locale se pot achita, începând de luni, 9 ianuarie, impozitele şi taxele locale aferente anului 2012 şi, dacă este cazul, şi restanţele de pe anii trecuţi. Nivelul acestor dări a fost păstrat neschimbat faţă de 2011.

 Mâine, 9 ianuarie, este prima zi în care se pot plăti, la Zalău, impozitele şi taxele locale. Potrivit hotărârii adoptate în luna decembrie de consilierii locali, nivelul lor este acelaşi ca şi anul trecut.

Astfel, pentru un apartament cu două camere, de aproximativ 50 de metri pătraţi, situat în zona B (cum sunt mare parte din blocurile din Zalău), proprietarul va trebui să scoată din buzunar 92,69 de lei. Dacă, însă, blocul are mai mult de trei nivele şi peste opt apartamente, suma coeficientul de zonă (2,30, aplicat valorii impozabile) se diminuează cu 0,10, astfel că proprietarul va plăti 88,66 de lei. Dacă blocul este şi ceva mai vechi - a fost construit, să spunem, în urmă cu peste 30 de ani - mai benefiază de o reducere de 10 la sută. Suma finală de plătit rămâne, în acest fel, de aproximativ 80 de lei.

Supra-impozit la maşinile cu motoare mari

În cazul maşinilor, se păstrează şi în acest an suprataxarea autoturismelor de lux, cum sunt considerate cele cu capacitate cilindrică mai mare de 2.000 de centimetri cubi. Astfel, dacă pentru o maşină cu un motor de 1.600 centimetri cubi se plăteşte un impozit de doar 64 de lei, iar pentru una de 1.800, 162 de lei, în cazul unei maşini de 2.200 de centimetri cubi impozitul sare la 792 de lei.

Bonificaţie de 5 la sută pentru buni platnici

Proiectul de hotărâre prevede şi facilităţi fiscale pentru  contribuabili foarte buni platnici, care se vor grăbi să-şi achite în avans impozitele şi taxele locale. Astfel, cei care îşi vor achita integral, pe tot anul, până la 31 martie, impozitele şi taxele locale vor beneficia de o bonificaţie de 5 la sută. Bonificaţia se aplica numai dacă persoana respectivă are toate resptanţele către bugetul local achitate.

De asemenea, sunt prevăzute reduceri cuprinse între 10 şi 50 la sută la impozitul pe clădirea de domiciliu pentru persoanele ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici decât salariul minim pe economie ori constau în exclusivitate din indemnizaţii de şomaj sau ajutor social. De 50 la sută din impozitul pe clădire beneficiază şi cei care au în familie o persoană cu handicap de gradul I sau II.

Proiectul de hotărâre prevede şi anularea creanţelor fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie 2011 mai mici de 40 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite