Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul: Primarul Zalăului scapă de incompatibilitate

0
0
Radu Căpîlnaşiu candidează pentru al treilea mandat de primar al Zalăului FOTO Adevărul
Radu Căpîlnaşiu candidează pentru al treilea mandat de primar al Zalăului FOTO Adevărul

După aproape o lună în care l-a ţinut în şah pe primarul Zalăului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat raportul de evaluare al ANI, în care Căpîlnaşiu era declarat incompatibil.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat, marţi, 26 aprilie, în dosarul de incompatibilitate al primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu. “Instanţa supremă a admis recursul formulat de către Radu Căpîlnaşiu, a casat sentinţa Curţii de Apel Cluj şi a rejudecat cauza. Astfel, a admis acţiunea părţii declarante şi a anulat raportul de evaluare al ANI”, ne-au declarat reprezentanţii Înaltei Curţi.

Decizia instanţei vine după două amânări consecutive, pronunţarea iniţială fiind aşteptată pentru 31 martie. Soluţia îi permite edilului să rămână în funcţia de primar, dacă va câştiga alegerile locale din 5 iunie.

“S-a văzut şi din modificările aduse legii că este anormal ca primarul să nu poată reprezenta comunitatea în adunarea generală a acţionarilor unei societăţi aflate în subordinea consiliilor locale. În acest moment există o serie de documente legislative care fac referire la incompatibilitate, dar ar trebui toate unificate, pentru a exista o singură lege, una clară şi explicită, care să nu lase loc de interpretări”, a declarat Căpîlnaşiu la scurt timp după aflarea verdictului.

Reamintim că în noiembrie 2013, ANI anunţa că primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010-1 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010-noiembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al Zalăului şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC E-Star Distriterm SRL, precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC Citadin Zalău SRL. „Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”, precizau oficialii ANI.

În replică la constatările Agenţiei, edilul a precizat că nu face parte din AGA a Citadin Zalău şi a pus totul pe seama unor „date greşite ale Oficiului Registrului Comerţului Sălaj” care „au fost preluate de ANI fără să le fi fost verificată acurateţea”. Radu Căpîlnaşiu a mai spus că „în calitate de primar am fost împuternicit de Consiliul Local al municipiului Zalău să semnez actele de înfiinţare a societăţii, iar de AGA a SC Citadin Zalău am fost împuternicit să semnez contractul de manager”.

În ceea ce priveşte starea de incompatibilitate cu calitatea de membru în AGA la E-Star, primarul susţinea că este „o informaţie incorectă”. „Există două legi – Legea 161/2003 şi 15/1990; una stabileşte situaţiile de incompatibilitate cu calitatea de membru în CA al societăţilor comerciale şi de membru în AGA, iar cealaltă defineşte societăţile comerciale de interes local, care au ca şi acţionar unitatea administrativ-teritorială. Prin statut, acţionariatul şi conducerea societăţii despre care vorbim sunt asigurate de firma maghiară”, a spus edilul zălăuan, adăugând că este vorba despre o funcţie neremunerată.

Ca urmare, Radu Căpîlnaşiu a contestat la Tribunalul Sălaj raportul ANI, „pentru ca situaţia să fie clarificată în condiţiile legislaţiei în vigoare”. Instanţa şi-a declinat competenţa în soluţionarea cauzei în favoarea Curţii de Apel, care a respins, mai apoi, contestaţia. Edilul nu s-a oprit aici, aşa că a făcut recurs la decizia magistraţilor clujeni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Zalău


Ultimele știri
Cele mai citite