Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru ultima zi de depunere a candidaturilor luarea unei decizii în privinţa incompatibilităţii lui Radu Căpîlnaşiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Căpîlnaşiu este la finalul celui de-al doilea mandat ca primar al Zalăului FOTO Adevărul
Radu Căpîlnaşiu este la finalul celui de-al doilea mandat ca primar al Zalăului FOTO Adevărul

Magistraţii instanţei supreme îl ţin în şah pe primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu. Joi, 14 aprilie, aceştia au dat o nouă amânare a pronunţării în dosarul în care edilul este acuzat de ANI de incompatibilitate.

Dosarul de incompatibilitate a primarului Radu Căpîlnaşiu, aflat în faţă de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu a ajuns la o soluţie definitivă nici la termenul de joi, 14 aprilie. Magistraţii instanţei supreme au decis o nouă amânare a pronunţării, de această dată până în 26 aprilie 2016. Precizăm că recursul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în noiembrie 2014.


De această decizie depinde eventuala candidatură a lui Radu Căpîlnaşiu, co-preşedinte PNL, pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din 5 iunie. Căpîlnaşiu este cotat în sondaje ca fiind potenţialul candidat cu cele mai mari şanse de a câştiga alegerile, însă eventualitatea unui decizii nefavorabile a instanţei i-a determinat pe liderii PNL să desemneze, oficial, un alt candidat, Valeriu Crişan, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj.


Reamintim că, potrivit unui raport al ANI din 1 noiembrie 2013, Radu Căpîlnaşiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010 – prezent, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, făcut public vineri, 1 noiembrie. ANI îşi justifică „verdictul” prin aceea că edilul zălăuan a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Zalău şi calitatea de reprezentant al Municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor S.C. CITADIN ZALĂU S.R.L. Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ – teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.

Căpîlnaşiu a contestat raportul la Curtea de Apel Cluj, însă magistraţii clujeni i-au respins contestaţia. Ulterior, edilul a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel la instanţa supremă, care se va pronunţa, probabil, în 26 aprilie. În cazul unei soluţii favorabile edilului, termenul din 26 aprilie este la limită deoarece, conform calendarului alegerilor locale din acest an, candidaturile se depun în perioada 11 - 26 aprilie.

Vă mai recomandăm:

Interceptările făcute în dosarul primarului Isaia Maghiar, excluse de judecători din probatoriu. Cum îi afectează decizia pe procurori

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite