FOTO Pelerinaj în memoria martirilor comunismului: 165 de kilometri pe jos de la Mormântul Simbol al lui Iuliu Maniu, la Cimitirul Săracilor din Sighet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 de tineri din mai multe judeţe ale ţării au pornit duminică, 23 august, într-un pelerinaj închinat memoriei martirilor comunismului. Punctul de plecare al pelerinajului este Mormântul Simbol al lui Iuliu Maniu, din Bădăcin, iar destinaţia este Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, acolo unde se presupune că ar fi îngropat fostul lider politic român.

Pelerinajul are loc, în aceeaşi perioadă din august, de de 15 ani, cu plecare de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, şi final la Groapa Comună din Sighet, acolo unde, în anonimat, Maniu îşi doarme somnul cel de veci. Cel care a iniţiat demersul este părintele Florian Gui, călugăr în Congregaţia “Don Orione”, astăzi vicar al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, care a avut ideea organizării unui pelerinaj în cinstea martirilor morţi în temniţele comuniste încă din 1997, dar primul drum a avut loc doar în 2000. În 2000, traseul lung de 165 de kilometri a fost parcurs doar de doi pelerini. În 2001 a crescut la 32, apoi la 46 în 2002, pentru ca, din 2009, să depăşească 100.

Potrivit preotului Cristian Borz, parohul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, 80 de pelerini au pornit anul acesta în dificila călătorie. Peleriii au pornit duminică, 23 august, din Bădăcin, de unde au pornit spre Bocşa, satul lui Simion Bărnuţiu. De la Bocşa, pelerinii pleacă, apoi, pe şosea, către Borla, Guruslău (locul victoriei lui Mihai Viteazul din anul 1601), urmând să se oprească, peste noapte, la Bocşiţa, unde vor fi găzduiţi de localnici. În 24 august se trece dealul spre Deleni, Naimon şi se ajunge spre amiază la Bulgari. Spre seară se ajunge la Cehu Silvaniei. În 25 august urmează trecerea în judeţul Maramureş, Ulmeni şi popas la Mireşu Mare. În următoarele două zile se parcurge traseul Mireşu Mare - Baia Mare - Şişeşti (localitatea în care a activat ca preot paroh Vasile Lucaciu, unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru drepturile românilor ardeleni) - trecerea Gutinului, cu popas la Hărniceşti. În 28 august din Hărniceşti, trecând prin Giuleşti (localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr), Vadu Izei, spre seară pelerinii ajung la Sighetu Marmaţiei, oraşul ce va fi traversat până la Cimitirul Săracilor (loc în care erau aruncate sub o brazdă de pământ trupurile celor ce mureau în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului).

Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără şi Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roşii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici şi mulţi demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunţat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3!”.

Campanie pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”

Firul roşu care uneşte pelerinajul Bădăcin-Sighet de Campania publică de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, este cinstirea unui personaj istoric, martir al neamului românesc, care, prin testamentul său, îşi exprimă dorinţa ca pe domeniul casei sale să fie organizate activităţi cu şi pentru tineri. Ca să legăm şi noi, generaţia de azi, lucruri bune de cele înfăptuite de înaintaşii noştri, putem sprijini acest proiect, în continuare, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, AgenţiaŞimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Vă mai recomandăm:

Cum au încercat comuniştii să „falsifice” rămăşiţele pământeşti ale lui Iuliu Maniu. Trupul marelui om politic nu a fost găsit niciodată după moarte

De ce nu s-a căsătorit niciodată Iuliu Maniu. Klara, o farmacistă din Şimleu Silvaniei, a fost dragostea secretă a marelui om politic


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite